Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск е препоръчал на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период по Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че е препоръчал на европейските лидери да одобрят на срещата си утре и в петък в Брюксел споразумението за преходния период по Брекзит, след като са били преодолени притесненията на Испания заради Гибралтар:

"Току-що препоръчах на лидерите ни да приветстваме принципно споразумението за преходния период. На практика то ще позволи да се отложат всички негативни последствия от Брекзит с още 21 месеца. Това ще даде възможност на нашите хора и бизнеса да се подготвят за истинското влияние от оттеглянето на Великобритания. В петък лидерите също така ще обсъждат как да водят по-нататъшните преговори, за да се сведат до минимум негативните последици върху гражданите и бизнеса. В този контекст ние ще приемем първите насоки за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство".

Доналд Туск каза още, че не е поздравил Владимир Путин за преизбирането му за президент на Русия заради нападението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. "Не съм в настроение да празнувам преизбирането на Путин", коментира Туск.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.