Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев:

Извинителните бележки за деца от личните лекари ще се осигуряват чрез отметка в амбулаторния лист

Снимка: БТА

Извинителните бележки за деца от личните лекари ще се осигуряват чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия с болничния лист. Всички необходими за целта данни ще се попълват автоматично чрез софтуер. Това предвиждат промените от здравното ведомство, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторният лист - отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторният лист."

Изготвянето на новия амбулаторен лист се налага, защото пропуски в законодателството дават възможност на личните лекари да определят такса до 3 лева за издаване на медицинска бележка за деца, въпреки че детското здравеопазване е безплатно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.