Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Започва кампанията за прием на документи в първи клас в София. Срокът е до 16 май, припомня МОНИТОР. С новата наредба за прием в първи клас се въвежда принципът на уседналост и така най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. Повече точки носят и братя или сестри, които учат в желаното училище. Напред в класирането са и деца с трайни увреждания, с починали родители, от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или които живеят в граничен на училището район, също получават по-висок шанс за прием. Според план-графика, публикуван на сайта на регионалния инспекторат по образование в София, първото класиране за приетите първолаци ще бъде публикувано на 4 юни в 17 часа. От 5 до 7 юни ще продължи записването, след което ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Българинът се е отказал от профилактични прегледи за 5 млн. 133 хил. 577 лева през 2017 година. Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса, цитирани от МОНИТОР. Всяка година между 4 и 6 млн. лева от бюджета й по перо „Профилактика“ остават неусвоени, защото хората не се явяват и не се ползват от това свое право. Предвидените средства за профилактични прегледи за 2017 г. са били в размер на общо на 56 134 805 лева. НЗОК се изплатила на лекари, лаборатории и центрове за образна диагностика 51 001 228 лв. за общо извършени 4 674 047 прегледа.

Последен шанс за евтино море имат всички, които искат да почиват у нас или в чужбина, пише в анализ ТРУД. Традиционно офертите за ранните записвания за хотелите, които се предлагат с отстъпки средно от 10% до 20 на сто изтичат в края на април. Дотогава можете да си купите ваканция по-изгодно. Това са и последните оферти за намаления за летните ваканции. През ноември и декември отстъпките за ранни записвания достигаха 50-60 на сто, а българите вече се научиха да се възползват от подобни изгодни предложения, обясни туроператорът Антон Пенев. Към момента все още обаче можете да откриете добри предложения. Офертите за почивка в 5-звезден турски хотел започват от малко над 400 евро за седмица, като в разгара на лятото през юли и август цените са с по 100-ина евро по-скъпи. Пакетите на тази цена са с включен самолетен билет.

България е държава на абсурдите и прилагането на Закона за движението по пътищата (ЗДП) е поредното доказателство за това, пише СЕГА. В него изрично е записано, че ревящите коли, мотори, камиони, които превишават нормите за шум, трябва незабавно да бъдат спирани от движение, а водачите им - глобявани. Но строгите санкции всъщност си остават само на хартия. Прозаичната причина е, че липсват устройства, които да "ловят" наднормените децибели. И проблемът ще бъде решен едва след 2023 г.

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) излизат днес на протест в столицата. Те ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова. Причина за протеста са планираните масови съкращения, информира СЕГА. Звеното "Оперативни проверки" на НАП ще бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, ще бъдат прекратени от 1 май. Това става ясно от съобщение на сайта на агенцията. Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37