Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неутронните звезди са сред най-интересните обекти във Вселената

Неутронните звезди се издигат на върха на списъка с най-интересните обекти във Вселената. Първо, защото те представляват гъста "ядрена паста", а сега има нови доказателства, че сърцевините на най-масивните неутронни звезди са съставени от екзотична „супа“ от субатомни частици, наречена кварки, се казва в публикация на списание Nature Physics, цитирана..

публикувано на 04.06.20 в 19:15

Ремонтът на бул. „България“ от Околовръстното до кръговото с „Пушкин“ приключва до 14 юни

След ремонта на участъка от бул. “България“ между бул. “Гоце Делчев“ до бул. “Тодор Каблешков“, в посока кв. “Бояна“, строителните дейности продължават между "Околовръстен път" и ул. “Пушкин“. Продължението на бул. "България" (ул. "Даскал Стоян Попандреев") от "Околовръстния път" до моста над река Боянска е с дължина 1,6 км. Извършено е..

публикувано на 04.06.20 в 16:39

Със засаждане на цветя и боядисване на пейки в София отбелязват Световния ден на околната среда

Със засаждане на цветя и боядисване на пейки от районните инспектори на Столичния инспекторат ще се отбележи утрешният Световен ден на околната среда. Това са само част от инициативите, с които контролното звено на Столичната община ще се включи в най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. Тази година Инспекторатът включва и..

публикувано на 04.06.20 в 16:25

Насилието над деца прилича на разпространението на болест

4 юни е Международният ден за защита на децата, жертви на агресия. Той е обявен за такъв с решение на общото събрание на ООН през 1983 година.  Тогава, обаче, акцентът е поставен  върху пагубното влияние за психиката на децата,живеещи в страни,в които военните конфликти продължават с години и това води до липса на здравна помощ, образование и..

публикувано на 04.06.20 в 15:53

"Пътна полиция" започва масови проверки за колани

До 10 юни "Пътна полиция" ще проведе спецоперация в страната, при която ще се проверява използването на обезопасителни колани от шофьори и пътници, както и използването на каски от мотоциклетисти.  В края на миналата седмица приключи полицейска операция, която се проведе в малките населени места. Там са били били проверени 25 380 автомобила и са..

публикувано на 04.06.20 в 14:59
Владимир Ампов - Графа

Графа с три поредни концерта на стадион „Юнак“ и турне през юли

Владимир Ампов-Графа ще изнесе три концерта на стадион „Юнак“ на 14, 15 и 16 юли под мотото „Ти грееш!“, вместо планираният преди извънредното положение на стадион „Българска армия“ на 10 юни. Обичаният изпълнител ще зарадва и феновете си в страната с турне в четири града това лято – Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. „Аз съм човек,..

публикувано на 04.06.20 в 13:45
Сред пълзящите експонати не са само змиите

Над 40 вида змии чакат публика в "Музейко" до края на юни

Време е отново да играем и да изследваме! С този призив "Музейко" отвори врати и очаква посетители, без да се пренебрегват всички необходими мерки за безопасност. „Не ни беше лесно по време на изолацията, защото „Музейко“ е интерактивно място и много обичаме децата, контактите и игрите с тях“, разказа в ефира на Радио София Бистра Кирова,..

публикувано на 04.06.20 в 12:14