Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35