Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 14.01.25: Защо в богатия, презадоволен свят възникват войни?

Във "Форум" продължава седмицата на Иво Инджов и Аркади Шарков. Двамата коментатори днес се спряха и разсъждаваха по  темите: Здравеопазване с реформа безкрай. Бюджетът за 2025 г. Комисията по правни въпроси спря избора на Сарафов за главен прокурор В деня преди връчването на първия мандат след предсрочните парламентарни избори на 27..

публикувано на 14.01.25 в 18:50
Неделя Сярова

Новият проект "Поколение Земя" на "Гринпийс" - България е насочен към младите хора

“Грийнпийс“ – България обявява прием за Академия "Поколение Земя" . Инициативата е се организира за първи път и е насочена към младите хора, целта е те да получат нужната подготовка, да запознават ученици по достъпен и разбираем начин с устойчивото развитие и климатичните действия. Инициативата е част от международната дейност на..

публикувано на 14.01.25 в 17:39
Стадион

Общината встъпва във владение на стадион "Герена"

Столичната община започва поетапно описване на сгради и вещи, а респективно и встъпване във владение на стадион "Георги Аспарухов" и спортния комплекс, съобщи в социалните мрежи кметът на район "Подуяне" Кристиян Христов . Собствеността бе безвъзмездно прехвърлена от служебното правителство преди повече от три месеца.  "Започваме 2025 година с добри..

публикувано на 14.01.25 в 17:17

Ваня Григорова очаква подкрепа в СОС за спиране на 2 нощни автобусни линии

Извънредният труд на водачите в столичния автотранспорт е средно по 35 часа на месец към декември 2024 г. или общо 420 часа на година. Според закона максималният брой извънреден труд е 150 часа на година. Според данните от края на септември, има недостиг на 258 водачи.  Тежките условия на труд и липсата на почивка при водачите на градския..

публикувано на 14.01.25 в 16:35

В Самоковско пътищата са проходими, но снегът не спира

Снеговалежът в Община Самоков е най-обилен от 12 години насам. В момента всички пътища са почистени – и от републиканската, и от общинската мрежа. Снегът се спира да вали, но пътищата са проходими. "Не е толкова тежко, колкото в края на декември. Полагаме усилия да извозваме камари сняг, за да има видимост около кръстовища и училища –..

публикувано на 14.01.25 в 15:49

През март предстои ново издание на Фестивала "Възможното образование 2025"

От 6 до 9 март в София ще състои ново издание на Фестивала "Възможното образование 2025". Фокусът тази година ще е върху човеколюбиви истории от класната стая, разказани от учители, родители или ученици. Пред Радио София Нели Керемедчиева сподели, че това ще е първото цяло издание на фестивала от 2020 г. насам. "Преди това имаше три..

публикувано на 14.01.25 в 15:38

Академия обучава и подкрепя предприемачи от Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра

Вече 8 години "Академия за местни предприемачи" подпомага хора с предприемачески идеи от различни райони в страната, които искат да стартират собствен бизнес и да допринесат и за развитието на съответния регион. "Това е акселераторска програма, в която хора с идеи или със започнал бизнес в рамките на 3 месеца се обучават да го развият..

публикувано на 14.01.25 в 15:35