Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Петър Цветански:

Човек се храни и с очите освен със сетивата

Снимка: The Restaurant
Домакини на днешното издание на изнесеното предаване “Радиоприемница” е The Restaurant и неговият управител Галя Стоева, както и шеф Петър Цветански, а кулинарен гид е Николай Коев. Обстановката е водеща за популярността на едно заведение, разказа управителят на ресторанта Галя Стоева. Има тенденция търсенето да бъде към по-модерните заведения, с не толкова тежък стил, с по-разчупена визия, обясни Стоева. Градината на ресторанта залага на повече зеленина и цветя по масите.

Човек се храни и с очите освен със сетивата. Визията на едно ястие предразполага човек да приеме храната по по-нормален начин, казва главният готвач шеф Цветански. За кухнята не ресторанта от съществено значение е качеството на продуктите, но и на високото качество на обслужването.

Като всеки един готвач, който е в кухнята на ресторант, Цветански също обича да експериментира. С експериментите се появяват и нови рецепти, разказва готвачът, който професионално се занимава с готвене от 22 години, а любовта към изкуството на готвенето развива още от детските си години.

Ресторантът за първи път се включва в кулинарния фестивал, но се радва на добра посещаемост, заради което биха продължили да участват във формата. В ресторанта се предлагат основно сезонни ястия, но се държи и на класическата българска кухня, което означава, че там може да намерите и агнешко по Гергьовски, например.

Текстурата, според шеф Цветански, е важна, за да могат да се съчетават вкусовете. За това обаче е важно и доброто питие към ястието. Ресторантът разчита на качествените продукти, които използва на двама доставчици, обясни Стоева. Предпочитат да използват българско месо и пресни български зеленчуци. Не си позволяваме да работим със замразени меса, тъй като качеството е по-различно, обясни шеф Цветански и допълни, че на външен вид разлика почти не се вижда, но като качество на месото има немалка разлика.

Според главния готват трябва да има връзка между отделните ястия, за да могат да се допълват вкусовете. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят реконструкция на танцовия филм "Стената" на хореографа Мила Искренова

Днес (7 май), стартира 18-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" под мотото "Жестове на съпротива". До 21 май фестивалът събира на едно място артисти и теоретици, които прескачат границите на въображението. За "Антистатик" в София пристигат едни от най-интересните имена на съвременната танцова сцена. 18-ото..

публикувано на 07.05.25 в 14:23

Тенденция: Онлайн купувачите у нас леко са резервирани

През второто полугодие на 2024 година има леко свиване на онлайн търговията в България . "Потребителите са били малко по-предпазливи в своите покупки. Ние го отдаваме на политическата нестабилност у нас, която се отразява и в усещане за икономическа нестабилност", коментира пред БНР-Радио София Галя Гогова от агенция "Маркет линкс", провела..

публикувано на 07.05.25 в 14:15

Георги Маринов-Хорхе, който свири на диджериду - инструмент направен от термити

Георги Маринов-Хорхе бе гост в предаването “Добър вечер, София“ навръх Георгьовден, в качеството си на именик, но преди всичко на музикант от група “Тригайда“. В края на април те направиха концерт, на който представиха пред широката публика своя нов албум, наречен “Полет“. “Винаги е много емоционално, когато един музикант представя нов..

публикувано на 07.05.25 в 14:00

Трима души са пострадали при катастрофа с 6 автомобила в София

Трима души са леко пострадали при катастрофа между шест автомобила на столичния булевард "Скобелев".  Инцидентът е останал малко преди 12.00 часа, съобщиха от МВР.  Заради катастрофата, движението в района е било затруднено и на място са били изпратени екипи на пътна полиция.  Към момента трафикът е нормален. 

публикувано на 07.05.25 в 13:56

Софийският планетариум "Андромеда" се радва на голям интерес, все по-често влюбени предлагат брак под звездите му

В Международния ден на планетариумите – 7 май, в предаването "Радиокафе“ гостува създателят на първия Софийски планетариум "Андромеда" инж. Недислав Веселинов. Целта на днешния ден е да се популяризира дейността на планетариумите чрез изучаването на звездите, космическото пространство и астрономията, както и да се повиши информираността на..

публикувано на 07.05.25 в 12:58

"Заедно в час" обединява бизнеси и дарители в подкрепа на достъпа до качествено образование за всяко дете

Благотворителна кампания „Месец май в подкрепа на българското образование“ обединява бизнеси и дарители в подкрепа на достъпа до качествено образование за всяко дете. Всички събрани средства ще бъдат вложени в обучението и подкрепата на училищни екипи в цяла България чрез програмата ни „Училища за пример“. “Месец май е толкова значим месец в..

публикувано на 07.05.25 в 11:19

Столичната община инвестира 6 млн. лв. в зелена инфраструктура

С проекта “Зелени мерки за по-чист въздух в Столична община”, столичната управа инвестира нови 6 млн. лв. в зелена инфраструктура. “Изпълнението е по програма “Околна среда”, като процедурата са зелените мерки в градска среда, свързани с по-чист въздух.  Целта на програмата е да допринесем за подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на..

публикувано на 07.05.25 в 10:04