Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шеф Петър Цветански:

Човек се храни и с очите освен със сетивата

Снимка: The Restaurant
Домакини на днешното издание на изнесеното предаване “Радиоприемница” е The Restaurant и неговият управител Галя Стоева, както и шеф Петър Цветански, а кулинарен гид е Николай Коев. Обстановката е водеща за популярността на едно заведение, разказа управителят на ресторанта Галя Стоева. Има тенденция търсенето да бъде към по-модерните заведения, с не толкова тежък стил, с по-разчупена визия, обясни Стоева. Градината на ресторанта залага на повече зеленина и цветя по масите.

Човек се храни и с очите освен със сетивата. Визията на едно ястие предразполага човек да приеме храната по по-нормален начин, казва главният готвач шеф Цветански. За кухнята не ресторанта от съществено значение е качеството на продуктите, но и на високото качество на обслужването.

Като всеки един готвач, който е в кухнята на ресторант, Цветански също обича да експериментира. С експериментите се появяват и нови рецепти, разказва готвачът, който професионално се занимава с готвене от 22 години, а любовта към изкуството на готвенето развива още от детските си години.

Ресторантът за първи път се включва в кулинарния фестивал, но се радва на добра посещаемост, заради което биха продължили да участват във формата. В ресторанта се предлагат основно сезонни ястия, но се държи и на класическата българска кухня, което означава, че там може да намерите и агнешко по Гергьовски, например.

Текстурата, според шеф Цветански, е важна, за да могат да се съчетават вкусовете. За това обаче е важно и доброто питие към ястието. Ресторантът разчита на качествените продукти, които използва на двама доставчици, обясни Стоева. Предпочитат да използват българско месо и пресни български зеленчуци. Не си позволяваме да работим със замразени меса, тъй като качеството е по-различно, обясни шеф Цветански и допълни, че на външен вид разлика почти не се вижда, но като качество на месото има немалка разлика.

Според главния готват трябва да има връзка между отделните ястия, за да могат да се допълват вкусовете. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от София остава без топла вода за повече от месец

Голяма част от центъра, както и районите “Студентски град”, “Малинова долина”, “Дървеница” и “Витоша”, ще останат без топла вода за повече от месец . Ремонтите са неизбежни, защото в противен случай може да възникват аварии по време на отоплителния сезон през зимата. “Не сме предполагали, че ще има епидемия от Covid-19, но е разумно реконструкциите да..

публикувано на 14.07.20 в 18:49

СОС обсъжда два проекта за промени в Наредбата за организация на движението

Два проекта за изменение на Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община се дискутират от комисиите към Столичния общински съвет през тази седмица. Едното предложение е на независимия общински съветник Борис Бонев , в което той посочва, че иска да реформира сега прилаганите подходи за паркиране в града и работата на..

публикувано на 14.07.20 в 17:47

Промени ли коронавирусът жителството на хората

От последните години има явна тенденция за вътрешна миграция към София. Много от хората идват в столицата, за да работят, без да си купуват жилище, живеейки на квартира, която плащат месец за месец. Тези, които изплащат жилище, по същия начин заделят немалка сума за месечни вноски. Още в първите дни на самоизолацията, наложена от пандемията от..

публикувано на 14.07.20 в 17:06
проф. Дончо Градев

Масите осъществяват промяната, но накрая остават излъгани

Тълпата е понятие, с което се обозначава неорганизирано, спонтанно масово поведение. Дори да не се идентифицират като тълпа, в провеждащите се протести в България също се наблюдават известни елементи на това понятие, коментира пред Радио София проф. Дончо Градев , доктор на психологическите науки и специалист върху поведението на масите:..

публикувано на 14.07.20 в 16:31

Критерият уседналост няма да бъде въведен и през тази есен

Критерият уседналост, който да даде предимство на децата с адрес, близък до детската градина, няма да бъде въведен и през тази есен. След като беше проведено широко обществено и експертно обсъждане на изменението на Наредбата за прием на децата в столичните заведения, стана ясно, че формулировката на понятието има нужда от по-детайлно прецизиране и..

публикувано на 14.07.20 в 15:28
Тревогите на Висшия адвокатски съвет бяха изложени в специална позиция

Адвокат Ядков: Правото на защита и на справедлив процес невинаги се спазва от Прокуратурата

„Висшият адвокатски съвет изразява своята тревога от начина, по който Прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес,..

публикувано на 14.07.20 в 15:18

Затварят нов участък от бул. "България"

На 15 юли (сряда) ще бъде затворено за рехабилитация дясното платно на бул. "България" в посока Бояна в участъка от бул. "Тодор Каблешков" до Околовръстен път.  На същия ден сутринта ще бъде отворен за движение участъкът на булеварда от Околовръстен път до моста на река Боянска. В момента се извършват довършителни дейности, продължава и работата по..

обновено на 14.07.20 в 14:16