Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Снимка: архив
Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за употреба и да навлезе в клиничната практика, само след като неговата безопасност, качество и ефикасност се докажат чрез множество клинични изпитвания. А за да се проведе едно клинично изпитване, то трябва предварително да бъде одобрено от здравните институции. Защо е важно повишаването на информираността по темата, посочва психологът Жечка Илиева, сътрудник на фондацията:

"Именно чрез тези нововъведения и клинични тествания се случва така, че могат да бъдат открити нови начини, с които може да се стигне до по-добро лечение. Аз самата като пациент, смятам, че хората трябва да имат знание, че дори лекарствата, които в момента са вече утвърден стандарт, също са преминали през клинични изпитвания... Медицината се развива и няма как да бъдем предубедени към новите неща. Трябва да знаем, че самите клинични изпитвания не са нещо, което се извършва без контрол".

СнимкаСтрахът от участие в клинични изследвания, според специалиста, е свързан с незнанието. Има голямо несъответствие между изследванията, които се правят в България и тези в Европа, заради което ново лечение става стандарт в медицината доста по-късно у нас, посочи специалистът.

Жечка Илиева работи с децата на жени, които преминават през лечение на онкологично заболяване. Най-важното според нея, е семейството да бъде сплотено:

"Освен, че съм психолог и родител, аз самата съм преживяла онкологично заболяване преди пет години и знам как се отрази не само на мен, но и на съпруга ми и на дъщеря ми, която беше на 11 години. Мисля, че за това трябва повече да се говори в обществото, защото случващото се с жената се отразява не само на нея, но и на цялото семейство. Затова е хубаво всеки, който смята, че не може да се справи сам, да се обръща към специалист. Нека да си позволяваме и да бъдем слаби, и да потърсим тяхната помощ". Според психолога, и в лечебните заведения пациентите трябва да бъдат подпомогнати с повече информация за това, какво им предстои.

Още за проблемите и за решенията - чуйте интервюто с Жечка Илиева!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46

"Под езика: част втора" - типографските идеограми на Дамян Дамянов

Проектът „Под езика“ стартира първоначално през 2016 г. само за забавление във Фейсбук. По свой начин, художникът Дамян Дамянов решава да отбележи най-българския празник – 24 май. Захваща се с кирилицата и започва да преобразява всяка буква от нея, така че да илюстрира значението на дадена дума. Получава се колекция от 30 идеограми. През 2018 г...

публикувано на 03.05.24 в 11:38

Временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски" за Великден

Въвежда се временна организация на движението във връзка с честване на Възкресение Христово на 05.05.2024 г. на пл. „Св. Александър Невски“, съобщават от Столичната община. От 08.00 часа на 04.05.2024 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на: пл. „Св...

публикувано на 03.05.24 в 11:05