Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитата на Борисов в Русия – партийни реакции

| обновено на 31.05.18 в 14:25
Снимка: БТА


"Визитата на премиера Бойко Борисов в Русия е без резултат за България". Това коментира пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова: 

"Мисля, че господин Борисов отиде, за да осигури газ за хъба "Балкан", но нищо подобно не е получил. Замразяването и на "Южен поток", и на "Белене" очевидно ще ни струва много. Господин Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите. Извинява се и търси прошка от господин Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи".

В същото време Нинова определи срещите на президента и на премиера като "важна крачка за размразяване на българо-руските отношения".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска изслушване на премиера в Народното събрание относно резултатите от срещата му с руския президент Владимир Путин.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов опроверга пред журналисти крайната оценка на БСП. По думите му, само времето ще покаже дали посещението на премиера в Русия е или не е успешно:

"Той се извини за това, че всъщност "Южен поток" е бил направен от социалистите, когато те управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби и по-специално третия либерализационен стълб. От тази гледна точка премиерът Борисов в момента говори за евентуална тръба, която да бъде до България".

Цветанов изтъкна, че е добре правителството да води разговори с инвеститори за строежа на АЕЦ "Белене", но не даде конкретен отговор дали ГЕРБ ще подкрепи в пленарната зала падането на мораториума за втората атомна централа:

"Що се касае до самото разблокиране в едно решение и за площадката АЕЦ "Белене", тук смятам, че ще има дебат, но ще видим какво ще бъде мнозинството и разговорите, които ще се водят".

"Срещата между Путин и Борисов е положителна стъпка с ползи за България", коментира Волен Сидеров от коалиционния партньор "Обединени патриоти":

"С прекратяването на "Южен поток"  сега се възстановява възможността през България да мине част от газопровода, който в момента се строи за Турция. В момента това за мен е крачка напред в отношенията ни, изгодна за България". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.