Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешопроизводители от Старозагорско и Казанлъшко излязоха на протест срещу ниските изкупни цени

| обновено на 05.06.18 в 14:24
Снимка: БНР

Черешопроизводители от Старозагорско и Казанлъшко излязоха на протест срещу ниските изкупни цени и невъзможността за реализация на продукцията си. За около десетина минути по обяд те блокираха пътя към село Загоре, а главният пътен възел към автомагистрала "Тракия" остана свободен за преминаващите автомобили. На място, за да се запознае с исканията на хората от бранша, дойде заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Производителите са категорични, че има свръхпроизводство в сектора и в момента продават под себестойност. Те се надяват да бъдат компенсирани от държавата.

Около 50 черешопроизводители и берачи изразиха недоволството от ниските изкупни цени на плода, като разсипаха касети с череши на отбивката за Старозагорското село Загоре. 
Настояваме за намеса на държавата и защита на производството, съобщи Николай Атанасов от протестиращите:
"Искахме просто да бъдем чути от министъра и някой да вземе решение и да обърне внимание за тези ниски изкупни цени и евентуално да помислят за някаква компенсация, без значение по какъв начин".

Стойчо Шутов, овощар от Старозагорско, заяви по-рано днес: 

"Плащаме по 40 стотинки за килограм на берачите, а получаваме между 90 стотинки и 1 лев за продукцията. Държавата искаме да ни помогне. Ние не можем да наложим на търговеца да ни изкупува скъпо черешите. Не можем да кажем и на работника: "Ще дойдеш да ни береш за 20 стотинки или за 10". Даже в Русенска област мислят да блокират Дунав мост". 
Според заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров, производителите трябва да направят своя собствена организация, за да бранят интересите си:
"Част от производителите нямат договори, което по никакъв начин не ги защитава. Второ, сред най-важното са тези организации на производители, за които говорим от години. Това е ангажимент на държавата и тя трябва да си свърши работата. Останалото - чисто пазарните взаимоотношения между производител и търговец, това е работа на всеки сам да си ги реши какъв договор ще подпише и каква цена ще има в този договор заложена".
Протестиращите обявиха, че ако исканията им не бъдат чути от държавата и не последват реални действия, ще има нови протести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.