Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална програма за Деня на околната среда в музей "Земята и хората"

Национален музей Земята и хората

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда. Целта е на 5 юни държавите да инициират различни събития за подобряване на състоянието на околната среда. Това е най-голямото подобно събитие в световен мащаб. Тази година мотото на деня е: „Да победим замърсяването с пластмаси”.


В инициативата се включва и столичният музей "Земята и хората", където днес входът е безплатен за всички събития и експозиции. До 17 юни в музея ще бъдат представени две изложби: на детски рисунки, организирана от школата „Мълък зограф“ и постерна изложба „5 юни - Световен ден на околната среда“. Втората изложба проследява темите за отбелязването на Световния ден на околната среда от 2010 до 2017 година.

Повече за подготвените събития за децата и възрастните чуйте от Радка Златева - експерт в музея "Земята и хората".

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05
Богомил Николов

Какви са предимствата при използването на Европейска здравно-осигурителна карта?

Летният сезон, предстоящата учебна година и сезонната работа на българи в чужбина – време, в което Европейска здравна карта може да бъде от помощ при нужда от спешна здравна грижа. Богомил Николов - изпълнителен директор "Активни потребители" разказа в предаването “Ритъмът на столицата“ по Радио София, какво представлява Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59
Йордан Камджалов

"Музикална магия" представя имена на бележити композитори

Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават националното турне "Музикална магия". Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов". Ценителите на музиката се наслаждават на шедьоври от класиката и романтизма. Йордан..

публикувано на 13.08.24 в 13:04
Борис Костадинов - директор

Проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон от септември

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 13.08.24 в 12:52

Пловдив - културен европейски център

През 2024 година се навършват 39 години от създаването на инициативата "Европейска столица на културата" (ЕСК) и 10 години от обявяването на Пловдив за ЕСК за 2019 г. През 1985 г. тогавашният министър на културата на Гърция – Мелина Меркури се застъпва за избора на Европейски град на културата и първият носител на титлата става Атина. 14 години..

публикувано на 13.08.24 в 12:21
Джордж Харисън и Пол Маккартни

Ако детето си служи с предпочитаната ръка, ще се справя по-добре

Точно преди 40 години Международната конфедерация на леворъките хора обявява 13 август за техен празник , в знак на протест срещу десноръките, които често ги приемали за странни. Днес се знае, че те са 10-15% от хората , а това никак не е малко. Десетки проучвания показват, че леворъките са по-креативни, гневят се по-лесно, но и..

публикувано на 13.08.24 в 11:29