Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Децата в България да бъдат ваксинирани вече и срещу варицела, както е в редица Европейски страни, информира МОНИТОР. Същевременно, да отпадне и една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмокок на 11-годишните. Тази промяна в имунизационния календар обмислят в МЗ. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на дрискусия в Регионалната здравна инспекция във Варна. Тя се налага предвид практиката в повечето европейски страни, каза още той пред лекарите и разясни, че ваксината срещу варицела ще е препоръчителна, но не и задължителна. Той беше категоричен, че родителите от големите градове се дезинформират от неточна информация по отношение на ваксините, която четат в социалните мрежи.

Всяка трета злополука става на път за работа. Това сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината, пише МОНИТОР. От общо 517 инцидента, пътните са били 171, като броят им за 2017 г. е бил 593. Експерти прогнозират, че ако тенденцията за първото тримесечие на годината се запази и през останалите 12 месеца, опасността броят им в края на годината да е по-голям спрямо предходната е реален. Най-голям е процентът на трудовите злополуки, станали на път за работа в държавната администрация – 19 на сто. Чиновниците са рекордьори и по инциденти, възникнали в процес на изпълнение на служебните си задължения. При 688 инцидента за първото тримесечие на 2018 г. 10% от тях са именно при тези, които работят зад бюро.

Масов гроб на починали вероятно при епидемия жители на древния град Августа Траяна разкриха археолозите от старозагорския регионален исторически музей, които работят върху площ от над 200 кв насред централния градски площад, разказва МОНИТОР. Масов гроб на починали вероятно при епидемия жители на древния град Августа Траяна разкриха археолозите от старозагорския регионален исторически музей, които работят върху площ от над 200 кв насред централния градски площад.

Разрастващите се протести на хора с увреждания и увеличаващата се обществена подкрепа доведоха до оставката на социалния министър Бисер Петков, съобщава от първа страница СЕГА. Това е втора рокада в третия кабинет "Борисов" след смяната на здравния министър Николай Петров с Кирил Ананиев. "Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания", гласи лаконичното съобщение от правителствената пресслужба. От социалното министерство отказаха коментар.

Над 28 млн. лв. са неизплатените от работодателите заплати за 2017 г., сочат данните от Годишния доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд, пише ТРУД. Има ръст на забавените заплати, които през 2016 г. са били 21 млн. лева. Увеличава се и сумата на изплатените възнаграждения – 18,9 млн. лв. през 2017 г. при 16 млн. лв. година по-рано. Ръстът на забавените заплати се дължи основно на две предприятия, преустановили своята дейност, които обаче дължат пари на служителите си. Дължимите възнаграждения в тях са за 3,5 млн. лева.

Промените в закона на хазарта, предложени от вицепремиера Валери Симеонов, вече месец стоят "на трупчета" в парламента, след като ресорните парламентарни комисии прехвърлят една на друга отговорността коя първа ще гласува текстовете. Проектозаконът, с който се предлага ограничаване на рекламирането на хазартни игри, а продажбата на талончета за търкане да става само в лицензирани места, се оказа "горещ картоф" за управляващи и опозиция, които са все по-предпазливи в подкрепата си. "Вероятно е да има редакции по същество на второ четене. Има реакции, с които трябва да се съобразим", коментира пред СЕГА депутат от ГЕРБ. Той изброи отправените критики към законопроекта от страна на "медии, които скочиха", бизнес организации и футболни отбори и добави: "трябва да намерим баланс".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37