Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат доклади за стратегията за интеграция на ромите и дейността на омбудсмана

ПГ на БСП няма да приеме доклада по изпълнението на стратегията за интегриране на ромите

| обновено на 14.06.18 в 10:11
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП няма да приеме административния мониторингов доклад за 2017 година по изпълнението на Националната стратегията за интегриране на ромите.

В доклада, внесен от Министерски съвет /МС/, е записано, че е разработена Система за наблюдение, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия. Тази система ще започне да функционира през следващата година и има за основна цел да подпомогне интеграционните политики.

Докладът за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите отчита изпълнението на заложените мерки по шестте приоритета на Стратегията - образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура, върховенство на закона и недискриминация.

„Обхванати в заетост в различни форми и дейности през 2017 година са включени 46 293 лица, което е 133 процента изпълнение на годишния план за 2017 година, съгласно, който е планирано да се осигури заетост на 34 765 лица“, отчете Галя Василева от ГЕРБ.

„Става въпрос за лица, които са обучени в някакви квалификационни курсове, а реално, ефективно са обхванати около 10 - 11 хиляди лица… И каква е заетостта на тези лица - временна ли е, или каква?, каза депутатът от БСП Надя Клисурова.

Докладът на омбудсмана Мая Манолова пък отчита значителен ръст на подадени жалби от граждани. Преобладават оплакванията от монополните дружества и драстично са се увеличили жалбите, свързани със свръхзадлъжнялостта. В отчетния доклад на омбудсмана се отбелязва, че все по-трудно хората плащат сметките си към банки, фирми за бързи кредити и лизингови компании.

Дебатите по доклада продължават в парламента. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.