Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният цирк ТВАС и фондация „Мини Арт“ помагат на деца с проблеми

4
Вляво са Сорен Стокман, датският посланик в България Н.Пр. Сьорен Якобсен и Кристина Вегна
Снимка: Гео Калев
Цирк ТВАС е датски социален цирков проект, в който се използва циркът като инструмент в образователната и социална работа, съществува от 1986 г. и днес е напълно оборудван цирк в много дисциплини.

В тази организация млади хора могат да участват безплатно и да се учат да правят цирк. Изучават се циркови дисциплини като жонглиране, диаболо, трапец, акробатика, юнисайкъл и още много други.

Цирк ТВАС изнасят около 50 представления годишно и се представят в цяла Европа от Москва до Флоренция. И това не е само цирково училище, а място в което младите хора получават добри примери, морални ценности и откриват, че могат да направят много повече, отколкото мислят.
Циркът бе у нас по покана на Фондация „Мини Арт“.

Ето какво ни разказаха Сорен Стокман и Кристина Вегна от Дания за социалния цирк.
ТВАС е цирк, предназначен за деца и млади хора. Имаме занятия всеки ден, децата са добре дошли в къщата на цирка. Също така пътуваме из света, както в момента, и из родината ни Дания, където представяме различни представления“ - сподели Сорен Стокман.

Социалният цирк започна да става изключително популярен в цяла Европа. Наричаме го „новият цирк“, което звучи забавно, защото не е никак нов. Това, което прави съвременният цирк е да интегрира голяма доза театър. Друго, с което се отличава е, че в съвременния социален цирк няма животни и не е задължително да се представя в циркова тента. Смело мога да кажа, че имаме повече свобода за креативност, отколкото в традиционния цирк. Занятията ни са напълно безплатни. Децата идват, без да дават никакви пари. Понякога имаме 30 деца, друг път 5. Различно е, но горе долу всички деца, с които работим, са около 100“, допълва Кристина Вегна.

Социалният цирк е нов метод за ефикасна и въздействаща социална намеса. Човекът, който въвежда този метод у нас е Гео Калев. Преди дни по негова инициатива у  нас се проведе и конференция на тази тема.

Повече може да научите от интервюто на Петя Зунгорлиева за цирк ТВАС и създателят на фондация „Мини Арт“ Гео Калев.

Снимките са на Гео Калев.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Цирк ТВАС от Дания

Вълшебният Мини Арт Фест 8 е подарък за цялото семейство в Деня на детето

Единственият фестивал за модерно цирково изкуство отново събира международни артисти в София. Осмото издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Арт Фест 8 ( МАФ8 ) започва точно на 1 юни 2018 г. от 10:00 ч. в отвореното пространство на..

публикувано на 30.05.18 в 10:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме..

публикувано на 15.06.24 в 11:30

Ранни комари

Столичани се оплакват от нашествие на комари дори и в светлата част на деня. Правени ли са обработки с препарати в близките седмици и не са ли закъснели мерките, които предприемат от СО с пръскането, което ще правят на 17-и, в понеделник? От кои столични..

публикувано на 15.06.24 в 10:58
Елена Джокович (вляво) и Станимира Мандова

Кауза - да споделяш

Инициативата за изучаване на Балкански езици , от която Американски съвет – клон България е част, търси приемно семейство за американски студент – интервю с Елена Джокович, представител на Американския съвет и Станимира Мандова, която е споделила дома си с..

публикувано на 15.06.24 в 10:39

Всички сме минали през тези площадки и те ни свързват

Доброволческа инициатива за облагородяване на детски площадки – „ Бъди общественополезен “ тази събота от 9:30ч. ще направи първата си съвместна детска площадка в емблематичния парк в жк Младост 2 – “Парк 100 Години София”, където заедно с доброволци ще..

публикувано на 15.06.24 в 09:47
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха:..

публикувано на 14.06.24 в 20:20