Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният цирк ТВАС и фондация „Мини Арт“ помагат на деца с проблеми

4
Вляво са Сорен Стокман, датският посланик в България Н.Пр. Сьорен Якобсен и Кристина Вегна
Снимка: Гео Калев
Цирк ТВАС е датски социален цирков проект, в който се използва циркът като инструмент в образователната и социална работа, съществува от 1986 г. и днес е напълно оборудван цирк в много дисциплини.

В тази организация млади хора могат да участват безплатно и да се учат да правят цирк. Изучават се циркови дисциплини като жонглиране, диаболо, трапец, акробатика, юнисайкъл и още много други.

Цирк ТВАС изнасят около 50 представления годишно и се представят в цяла Европа от Москва до Флоренция. И това не е само цирково училище, а място в което младите хора получават добри примери, морални ценности и откриват, че могат да направят много повече, отколкото мислят.
Циркът бе у нас по покана на Фондация „Мини Арт“.

Ето какво ни разказаха Сорен Стокман и Кристина Вегна от Дания за социалния цирк.
ТВАС е цирк, предназначен за деца и млади хора. Имаме занятия всеки ден, децата са добре дошли в къщата на цирка. Също така пътуваме из света, както в момента, и из родината ни Дания, където представяме различни представления“ - сподели Сорен Стокман.

Социалният цирк започна да става изключително популярен в цяла Европа. Наричаме го „новият цирк“, което звучи забавно, защото не е никак нов. Това, което прави съвременният цирк е да интегрира голяма доза театър. Друго, с което се отличава е, че в съвременния социален цирк няма животни и не е задължително да се представя в циркова тента. Смело мога да кажа, че имаме повече свобода за креативност, отколкото в традиционния цирк. Занятията ни са напълно безплатни. Децата идват, без да дават никакви пари. Понякога имаме 30 деца, друг път 5. Различно е, но горе долу всички деца, с които работим, са около 100“, допълва Кристина Вегна.

Социалният цирк е нов метод за ефикасна и въздействаща социална намеса. Човекът, който въвежда този метод у нас е Гео Калев. Преди дни по негова инициатива у  нас се проведе и конференция на тази тема.

Повече може да научите от интервюто на Петя Зунгорлиева за цирк ТВАС и създателят на фондация „Мини Арт“ Гео Калев.

Снимките са на Гео Калев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Цирк ТВАС от Дания

Вълшебният Мини Арт Фест 8 е подарък за цялото семейство в Деня на детето

Единственият фестивал за модерно цирково изкуство отново събира международни артисти в София. Осмото издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Арт Фест 8 ( МАФ8 ) започва точно на 1 юни 2018 г. от 10:00 ч. в отвореното пространство на..

публикувано на 30.05.18 в 10:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние,..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за Уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните..

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес..

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля,..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 08:55