Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Кънчева: Човек трябва да е готов да се посвети

Голямата сцена е като тежка арена

Ина Кънчева
Снимка: PR
Исках да дам сили и надежди на мои колеги и приятели в България, които да повярват, че човек, който иска да се изявява артистично, не само трябва да бъде поканен. Така оперната певица Ина Кънчева обяснява идеята на учредената от нея неотдавна национална стипендия "С усилия към звездите". Тя е убедена, че човек, който е избрал изкуството, като начин на себеизразяване, може сам да инициира, да бъде творчески вдъхновен и да осъществява нещата и по други начини. 

Чрез стипендията искам да се намери връзка между академичното образование и кариерата, да се помогне на тези, които вече са получили покани, но не могат да отидат или други, които са подготвили творби и трябва да направят изложба. Затова и в кандидатурата трябва да има мотивационно писмо - есе. В него кандидатът трябва да опише как желае да се развива, защото това е стипендия за личностно усъвършенстване, пояснява Ина Кънчева. 

Първите петима, спечелили националната стипендия, в продължение на година ще получават съветите на ментори, а те са: Красимира Стоянова за музика, за литература - Георги Господинов, за визуални изкуства - Недко Солаков, за театър - Явор Гърдев и за танц - Галина Борисова. 

Ина Кънчева вярва, че до крайния срок за изпращане на документите - 1 септември, ще се включат много талантливи и смели млади хора. Тя е категорична, че човек трябва да изпитва неистова нужда, а голямата сцена е като тежка арена - на живот и смърт. Трябва да си смел, да си готов на жертви, да си готов да се посветиш и да живееш като номад, като самотен отшелник, който вярва много и в любовта, и в изкуството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05