Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Един живот не стига да опознаеш Италия, да се насладиш на емоцията и историческото богатство

4
Снимка: Венета Николова
Днес се пренасяме в магнетична Италия. С помощта на травъл блогъра Венета Николова ви разказваме за едни от най-посещаваните места там, но също - и за някои кътчета, които нерядко убягват от иначе зорките погледи на туристите.

Италия е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Според проучване на европейската статистическа служба „Евростат“ за влиянието и ролята на туризма в Европа, правено през 2015-а и публикувано миналатата година, Италия заема второ място, след Испания, по брой реализирани нощувки. За една година в италианските хотели, хостели, къщи за гости и т.н. са регистрирани 193 млн. нощувки. (България тогава заема 16 място, с общо около 20 млн. реализирани нощувки). Другите държави в топ 5 са Франция, Великобритания и Австрия. В последните години с развитието на чартърните полети и на ниско тарифните авиолинии все повече българи си позволят удоволствието да посещават Италия с цел туризъм, не с цел - работа. 

С лоу кост резервация на полети отиване и връщане до Рим може да ви излезе 100-тина лева – обясни Венета Николова. – Градът изобилства от музеи и културно-исторически забележителности и можете да си организирате чудесен уикенд за 3-4 дни. Правилото да прочетеш по нещо преди да тръгнеш важи за всяко пътуване, но за Вечния град това важи с особена сила – тук се пренасяш през вековете.

Добре е да се резервират билети за музеите предварително, през интернет. Например за Ватикана, за Вила Боргезе – изключително богата на интересни експонати. За всеки българин е задължително да посети Сан Клементе, където се виждат няколко пласта история.

Ако си купиш закуска в центъра на Рим, разбира се, ще е по-скъпичко, но в супермаркетите цените са като у нас. В покрайнините на италианската столица има малки симпатични градчета, които са кацнали до вулканични езера и са кулинарни дестинации.

През последните години потокът от туристи толкова нарасна, че италианските власти предвиждат и предприемат мерки за ограничаване с цел запазване на културното наследство.

Венета Николова препоръчва и за един ден да се отскочи с влак до Неапол – на около 200 км от Рим (там задължително опитайте пицата).  Или до Флоренция – на около 300 км. Или до Асизи – на 130-150 км, където има обекти и факти, свързани с българската история…

Италия е южняшки артистична и неорганизирана по отношение на описание и упътване с табели например. Затова е необходимо човек да знае езици – за да пита, трудно е само с интернет.

Много от плажовете на Ботуша се оградени. Не са достъпни за всеки. Трябва да си платиш.
Има добри оферти за българи и за почивка на Сицилия.

Венета Николова е член на АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии). Неотдавна нейният сайт „Пътешествия без край“ попадна в Топ 20 на българските блогове за туризъм. По професия Венета е журналист. Сега работи в Българската национална телевизия, но значителна част от кариерата ѝ е преминала в БНР.

Чуйте целия разговор на Красимир Мартинов с Венета Николова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Алексиева

"Наръчник за тийнейджъри" в помощ на родителите

Асоциация "Родители" издаде "Наръчник за тийнейджъри", който официално ще бъде представен на 27 септември 2023 г. в Национална галерия "Квадрат 500". Четивото съдържа насоки за всички родители, чиито деца преминават през нелекия период на тийнейджърството. Подробности разказа Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциацията...

публикувано на 22.09.23 в 20:10

Фолклорен фестивал преплита минало, настояще и бъдеще

На 23 септември 2023 г. в кв. "Обеля" 1 ще се проведе фестивалът "Българска палитра" който е под патронажа на район "Връбница". Целта на събитието е да съхрани и популяризира националната носия и изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции-песни, танци, обичаи и да съдейства за съхраняването на нематериалното..

публикувано на 22.09.23 в 18:22

Копривщица е домакин на парада "България през вековете"

Днес, 22 септември 2023 г., по случай 115 години от Съединението на България в Копривщица се проведе парадът "България през вековете". Той е организиран от клуб "Традиция" и представя българското военно облекло от Първото българско царство до Втората световна война. Тази година мероприятието ще бъде изрично посветено на неповторимия Георги..

публикувано на 22.09.23 в 17:42

IT компания предлага платен стаж за хора с аутизъм

IT компания предлага двугодишен платен стаж за хора с аутизъм, за да ги приобщи в работна среда. Това е иновативна програма доказала своята ефективност в англоезичните страни и която ще се проведе за втори път у нас. Колко хора са нужни, какви са условията за включване и как хората с невроразнообразие могат да бъдат полезни на пазара на труда?..

публикувано на 22.09.23 в 16:08

Кои важни исторически фактори са довели до българската независимост

Няколко години след обявяването на българската независимост сме признати в световен мащаб като независима страна. С акцент върху събитията случили се в Деня на Независимостта преди 115 години, какви са или репарациите, а след това и предимствата е разговора с д-р Валентина Задгорска, ръководител на отдел "Нова и най-нова история на България" в..

публикувано на 22.09.23 в 14:21

Копривщица отбелязва 180 години от рождението на Георги Бенковски

Навършиха се 180 години от рождението на българския революционер Георги Бенковски. С рождено име Гаврил Груев Хлътев, той е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 година в 4-ти Революционен окръг. Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Копривщица с редица събития. В предаването "Радиокафе"..

публикувано на 22.09.23 в 12:42

Как да стартираме успешен бизнес?

Необходими са конкретни знания и умения за стартиране на собствен успешен бизнес. Трябва да сме добри мениджъри, лидери, да комуникираме правилно с хората от екипа и тези, които са потенциални клиенти. Това каза пред Радио София бизнес експертът Георги Захариев . „Необходими са и умения, които са пряко свързани с прякото доставяне на..

публикувано на 22.09.23 в 11:28