Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са пациентските ни права по време на почивка

Снимка: архив
В предаването “Радиоприемница” тази седмица продължаваме пътуването си до интересни и вълнуващи дестинации. Когато тръгваме на почивка трябва да помислим и за здравето, за да сме спокойни. На каква безплатна медицинска помощ имаме право в друго населено място, ако се наложи, за какъв период и при какви условия, разбираме от Петя Сотирова - началник отдел “Информационен център” на НЗОК.

Когато през лятото отиваме на море в друго населено място за по-малко от месец, трябва да носим със себе си здравноосигурителната си книжка. Когато ни се наложи да ползваме медицинска помощ за остро заболяване, можем да се обърнем към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. НЗОК заплаща на тези лекари за извършените прегледи на лица, които не са от пациентската им листа, казва Сотирова.

За да не плащаме прегледа, е нужно да предоставим Здравната си книжка. Този лекар може да издаде по своя преценка и направление за специалист. Ако ни се наложи да заплатим за извършения извънредно медицински преглед, задължително трябва да вземем касов бон, защото имаме право да подадем жалба до НЗОК.

За вторичен преглед касата също заплаща, но ако е в рамките на същия месец и при същия лекар. Важно е да се знае, че всеки лекуващ лекар има право да издаде болничен лист, но продължителността на болничния трябва да бъде описана в Амбулаторната карта на пациента. Спешните центрове също могат да издават болничен лист, но само до три календарни дни.

Ако хората отиват в друго населено място за повече от един месец, е по-добре да си изберат временен личен лекар, защото при всяко неразположение или влошаване на здравето могат да посетят неограничен брой пъти временния си общопрактикуващ лекар. Този лекар освен прегледите, които извършва може да даде и направление за специалист, за изследвания, да ги насочи към болница или да им изпише лекарства по линия на касата.

След като изтече временният избор на личен лекар, пациентът се връща към стария си личен лекар по автоматичен път. Във формуляра за временна смяна на личен лекар се посочва периодът, за който ще бъде въпросната смяна, а формулярът се носи при новия избран временен личен лекар.

От тази година за удобство на пациентите вече и лекарствата, които са по протокол 1А - скъпоструващи лекарства, вече могат да се получават навсякъде в страната. Пациентите обаче трябва да носят и рецептурната книжка със себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48