Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха вота на недоверие към правителството

Борисов разчете вота като нежелание БСП да признае успешното европредседателство

| обновено на 29.06.18 в 15:11
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха вота на недоверие към правителството с премиер Бойко Борисов. От гласувалите 235 народни представители 131 гласа "против" бяха от ГЕРБ , "Обединени патриоти" и "Воля", 104 депутати от БСП, ДПС и един независим гласуваха "за".

Вотът бе поискан от БСП за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". Сред мотивите на вота са провал при осигуряване на националната сигурност, провал в работата на МВР, неразкрити убийства, растяща битова престъпност.

В отрицателните си вотове от мнозинството критикуваха вносителите, че не са имали аргументи за вота. Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви:

"Когато се правят популистки мотиви, когато те не обслужват националните интереси, а само тяснопартийните интереси, това означава, че популизмът се явява най-голямата заплаха и за националната сигурност. Колеги от БСП, вие не може да бъдете алтернатива на днешното управление, а по тема "Сигурност" - това е просто смехотворно".

Премиерът Бойко Борисов отсъстваше по време на гласуването заради участието си в заседание на Европейския съвет в Брюксел, но разчете вота като нежелание от страна на БСП да признаят успешното европредседателство.

"Много им е криво, че всички отчетоха, че дори и организационно - това, което най съм се притеснявал, се справихме перфектно. Дето се вика - една кола не загасна на пътя с делегация. И всичко, което пожелахме, го направихме".

Макар от парламентарната трибуна да се изказа срещу вота на недоверие, внесен от БСП, и да защити правителството, оказа се, че председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров не е гласувал в зала. Той обясни това с технически проблеми с пулта си, които нямат нищо общо с някои различия с ГЕРБ по отношение на политиката към Русия например. Той препоръча да не се търси "особен смисъл".

"Имаше проблем с пулта и това го казах. Тези пултове, според мен, трябва да се сменят. Не поисках прегласуване, защото просто нямаше смисъл. Ясно е, че аритметиката не им излиза. Технически въпрос".

По-рано от ДПС обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, от "Воля" решиха, че няма да го подкрепят.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви преди гласуването, че разчита на 80 гласа, както и че БСП се надяваше и на гласа на депутата Спас Панчев, който напусна парламентарната група на червените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Драгомир Стойнев

БСП обмисля внасянето на трети вот на недоверие към правителството

БСП обмисля внасянето на трети вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Това обяви в кулоарите на парламента заместник-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев, минути след като вторият поред вот за провал в сферата..

публикувано на 29.06.18 в 12:21