Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Николов-Дизела: Ако всеки ден даваш най-доброто, можеш да промениш света около себе си

4
Кирил Николов-Дизела
Снимка: Булфото
Той е известен с многото си рекорди, сред които са изминаването на маршрута Ком - Емине за 4 дни 13 часа и 5 минути, скоростното изкачване на Айфеловата кула, изпреварването на Драгалевския лифт с шест секунди, покоряването на петте най-високи върха в България за 24 часа и много други. Срещаме ви с българския спортен ориентировач и планински бегач - Кирил Николов-Дизела

„Като малък живеех със семейството си в Сливен, откъдето е баща ми. Редовно ходехме по сливенския Балкан, на екскурзионни летувания. Още от 3-годишен, родителите ми са ме взимали с тях и са възпитали у мен любов към планината. Когато разбрах, че спортът ориентиране е пряко свързан с природата, с горите и планините, осъзнах, че е точно за мен. Занимавам се с планинско бягане и ориентиране от 20 години, около 15 от тях професионално.“

Бързина, сила, гориво - Дизел. Може би оттам идва емблематичният псевдоним на нашия гост. А може би не?

„Като по-малък съотборниците ми в сливенския отбор започнаха да ми казват „Уши“, защото ушите ми бяха по-щръкнали. Тогава германската биатлонистка Уши Дизел беше доста известна. Започнаха да ми викат Уши Дизел, а след това остана само Дизел.“

Поставянето на рекорди не е най-важното - казва Кирил и споделя, че по-скоро иска да докаже пред себе си, че може да се справи с поставените изпитания, а също така да служи като добър пример за младите хора, които искат да се занимават със спорт.

„През 2014 година за първи път направих опит за скоростно преминаване по маршрута „Ком - Емине“ като малко преди финала се отказах, защото се появиха здравословни проблеми и метеорологичните условия се влошиха. Взех решение, че няма смисъл и прекратих. През 2015 година направих втори опит и поставих рекорд. Той никога не е бил самоцел, исках да видя за колко най-бързо съм способен да премина този маршрут.“

И двата опита са увековечени във филми. „109 часа“ е заглавието на този, който разкрива пред публиката изпълнения с емоции и адреналин път към рекорда. Аудиторията може да се наслади на документален филм за изминаването на маршрута "Ком - Емине" като погледне през очите не само на бягащия, но и на целия снимачен екип.

Около 10 състезания очакват  Дизела до края на сезона, който ще продължи до средата на октомври. Предстои му да се състезава в Италия, Андора, Швейцария, САЩ, Шотландия и Южна Африка. Естествено, спортистът ще има изяви и в България. Той си пожелава здраве, а ние му пожелаваме много успех.

„Аз вярвам, че личния пример е най-доброто нещо. Ако всеки един от нас дава най-доброто от себе си, без значение с какво се занимава,  това не остава незабелязано. Енергията, с която го прави, увлича другите около него и оказва положително влияние.“

Чуйте разговора на Луиза Лазарова с Дизела.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паркиране в тревни площи или паша за животни в ж.к. "Връбница" 2

Недоволство сред живеещи в ж.к. „Връбница“ 2 от паркирали в тревните площи около блоковете с номера от 604 до 606, провокира сутрешният екип да провери дали това е факт. Вместо спрели коли в поляните наоколо, попаднахме на пасящи коне. Някои от жителите на блоковете споделят, че това е проблем, с който се опитват да се справят от години. Подробности..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 30°

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около 30°. В планините ще е предимно..

публикувано на 17.06.24 в 07:35

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00