Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"За 3 дни управявляващите  3 пъти се извъртяха за закона за акцизите", пише  на първата си страница вестник "Сега"В предложени от депутати от ГЕРБ  поправки се предвижда акцизът върху така наречените бездимни цигари да бъде вдигнат драстично. Във вторник управляващите защитиха тезата, че така в бюджета ще влязат допълнителни пари. В сряда, заради изразена съпротива от страна на един от коалиционните партньори - ВМРО, премиерът Бойко Борисов гневно и с остри думи срещу партньорите си в коалицията  нареди на Цветан Цветанов законопроектът да бъде изтеглен. Вчера обаче управляващите постигнаха компромис, но отложиха окончателното решение, пояснява "Сега" .
"ГЕРБ чу Борисов, но акциз за бездимните цигари ще има", информира вестник "24 часа". Изданието цитира думи на Цветан Цветанов, който заявява:  “С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари. Смятаме, че ще е по-разумно да се обсъди вариант за 50% акциз”.
"БСП: Дават летище София на Турция", пише вестник "Дума". Концесията на летище София ще бъде спечелена от съседна на България държава, прогнозира говорителят на социалистите Елена Йончева. Тя напомни, че след няколко месеца в европейската част на Истанбул започва работа най-голямата аерогара в света. Турция няма основание да има конкурентна аерогара в друга, близка до нея държава, и има опасност летище София да се превърне в помощно, предупреди Йончева, цитирана от "Дума". 
"София обновява паркове, градинки и детски площадки с 24 млн. лева", съобщава кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от вестник "Труд". По думите й през следващата година ще завърши реконструкцията на Западния парк. Общината ще въведе и първата система за споделено ползване на електровелосипеди в София, допълва "Труд". 
"Панагюрското злато очарова Ли Къцян" е водещото заглавие на днешния брой на вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че уникалното съкровище е първото нещо, което е видял председателят на Държавния съвет на Китай у нас. Вчера Ли Къцян и съпругата му Чън Хун пристигнаха в София. Те бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, който след това ги е завел в Националния исторически музей. Китайските високопоставени гости се възхитили от майсторската изработка на ритоните, фиалата и амфората, създадени преди 25 века, уточнява "Стандарт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.