Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзниците в НАТО няма да удвояват разходите за отбрана

| обновено на 12.07.18 в 19:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и останалите съюзници на САЩ от НАТО няма да удвояват разходите за отбрана до 4 процента от БВП, както настоява американският президент Доналд Тръмп. Това увериха днес във на втория ден от срещата на върха на алианса в Брюксел президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева

 „Тонът се успокои. Срещата на върха приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на Съюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава. Всички дебати за четири процента, които вчера хвърли президентът Тръмп, останаха за по-нататък“, обясни държавният глава.

„Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина“, отбеляза президентът.

Според него всички лидери от ЕС са обяснили, че в повечето случаи се касае з парламентарни републики и има механизми, по които да се определя бюджетът.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че най-важното е останало – целта за 2% разходи за отбрана до 2024 г., както е договорено на срещата на НАТО в Уелс.

Румен Радев посочи, че на завършилата лидерска среща на НАТО е препотвърдено единството в алианса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.