Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият лидер на испанската Народна партия поиска десница без компромиси

Пабло Касадо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За десница без комплекси се обяви новият лидер на испанската Народна партия Пабло Касадо. На извънредния конгрес в Мадрид той спечели срещу бившия вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария с 1701 срещу 1250 гласа. 

Медиите в Испания обясниха победата със завоя надясно и твърдостта в изявленията на Касадо.

Новият лидер - 37-годишният Пабло Касадо, заяви, че Народната партия ще се опита отново да спечели сърцата на всички испанци.

"Народната партия се върна. Няма да пропилеем нито минута повече да говорим за нас. Трябва да говорим отново на испанците. Да им кажем, че пак сме тук и сме готови да водим това общество. И ще го направим обединени", каза той.

"Нямам излишни тежести зад гърба си", каза Пабло Касадо, който заема мястото на Мариано Рахой. Той се отказа от политиката, след като беше отстранен от премиерския пост в началото на юни с вот на недоверие, след корупционен скандал, който срина имиджа на партията.

Саенс де Сантамария, която загуби от Касадо, заяви, че ще работи с новия лидер. "Представих кандидатурата си заради моята партия. И ще продължа да работя за доброто на моята партия", посочи тя.

Народната партия е с най-много депутати в парламента, въпреки че в момента управляват социалистите с премиер Педро Санчес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.