Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски и планински фестивали изпълват лятото

Снимка: Facebook/The Sun Tribe Open Air Festival
Слънце или дъжд, лятото си е лято и е изпълнено с добро настроние, усмивки и музика. В следващите няколко дни пък предстоят много забавни фестивали - морски и планински, които ще се погрижат за доброто ви настроение, а ние ви поднасяме ценна информация за някои от тях.

Боровинкови нощи ще завладеят хижа „Амбарица“ в Стара планина от 27-29 юли. Пет години след началото на ренесанса на хижата, който фестът спонсорира, тя вече е като оазис насред Троянския Балкан. Театър, музика от Таралежков и Ко. и от ученици на цигуларя Марио Хосен, мекици с боровинково сладко, планински коктейли, състезания по цепене на дърва, уроци по танци, занаятчийство и образователни беседи предлагат домакините от хижа „Амбарица“. За най-социалните посетители е осигурен безжичен интернет. Зад фестивала се крие благотворителна мисия - възстановяване на товарната въжена линия. Входът за всички е безплатен.

Най-дългото за века пълно лунно затъмнение ще се надвеси над плаж Червенка, Черноморец, в 22:30 часа на 27 юли под звуците на  инструменти като хенгдръм и калимба. Тази нощ ще бъде преход към феста „Ritual Gatherings“,  който пуква по изгрев слънце на 28 юли с медитация, следвана от йога, масажи, звукова терапия и ритуал по посрещането на нощта. Хавайско барбекю ще е на ваше разположение, а също и ястия, приготвени от шефовете Божана Кацарова, Георги Бойковски и Том Халпин. Изкуство, мода и племенни бижута ще ви очакват в арт кътовете, а през цялото време ще звучи "музиката като обединяваща сила", излизаща изпод пръстите на наши хаус/техно артисти и гости от Мексико и Германия.

Музика, спорт, работилници, арт инсталации, пълно къмпинг оборудване от хамаци, маси, пейки, огнища и дори дронове пък очакват ентусиастите на  „Sun tribe open air fest“ в Отманли на 27-28 юли. Входът отново е свободен, а музиката разнообразна - реге, дъб, джънгъл, рага, дръменбейс, хип-хоп и брейкбийт. 

Съчетание от море и планински гори, отдалеченост от други населени места, най-дългата ни плажна ивица - цели 12км., и едно от най-добрите места по Черноморието за сърф, уиндсърф и кайт. Всичко това описва Шкорпиловци, а най-новият му плюс е, че за втора година става терен за „Where We At“ фестивал на 27-28 юли.

За да се почувствате върховно, можете да посетите „Pereliko eco jazz festival” в Родопите на 28 юли. Новото издание на еко феста ни кани на една поляна с музиканти от девет държави и ни носи послание - да пазим планината и българската природа.

Свободен фестивал на безвремието ще завладее старозагорското село Тъжа от 27-29 юли. "Ела като гост, стани организатор" е мотото на феста, който обединява творческият дух на хората и природата. Вече четвърта годинав няколко летни дни старозагорското село се пълни с хора, готови да водят безплатни уроци и работилници (този път по психология, плетене, йога, медитация, индийски танци, изработка на дървени лъжици). Организаторите казват: „Спането е на палатки, храната - обща, но сготвена с донесени от нас продукти, а усещането за безвремие – гарантиран“.

На авантюристите ще препоръчаме „Brittunculi Music Festival 2018“ в село Крушево, община Севлиево, на 27 и 28 юли. Два дни на жива музика и приятелство обещава англичанинът Джонатан Тейлър, който от 7 години живее в Крушево и преподава английски език на деца в Севлиево. За четвърта поредна година фестивалът ще представи акустични рок групи и много добро настроение сред природата в село Крушево.

Повече за летните фестове, които предстоят - чуйте от Луиза Лазарова и Роман Михайлов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48