Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават статута на "Царските конюшни" след 15 август

| обновено на 31.07.18 в 14:53
Снимка: БГНЕС

След 15 август се очаква бившите „Царски конюшни“ да бъдат обявени за паметник на културата с национално значение. Това съобщи министърът на културата Боил Банов и уточни, че документите за това се подготвят.

Банов подчерта, че и сега сградата е под закрилата на закона.

„Тя е същата закрила, която ще даде и статутът. Статутът на културна ценност сам по себе си е едно отношение на държавата към определени обекти. Той няма да промени границите и режимите. Даването на статута за културна ценност дава повече възможности на собствениците вътре да търсят инвестиции по програми и проекти, за да поддържат, което е важно и ключово и никак не е без значение". 

Министър Банов уточни, че действията на министерството досега не могат да се тълкуват като забавяне:

"Когато искаш да направиш една процедура максимално отговорно така, че после да няма хипотези на отмяна съдебни и така нататък, това не може да се счете като забавяне".

Министърът изрази съмнение, че до 15-ти август ще бъде напълно изяснена собствеността на сградата:

"Тя е толкова объркана във времето, толкова е отдавана, преодавана от областни управители на различни учреждения, взимане, връщане. Не са си вадили някои актове, други са вадили".


Собствениците на сградите в комплекса на "Царските конюшни" в София ще бъдат глобени заради неподдържане на имотите, посочи кметът Йорданка Фандъкова. Установени са 20 лица и фирми. Досега в София глоби са налагани само на собственици на сгради, обявени за национални паметници на културата, посочи Фандъкова:

"Възложила съм на районния кмет да издаде предписания на всички собственици за всички сгради, защото всички виждаме, че те не са в добро състояние. Увеличихме многократно санкциите за собственици на сгради-паметници на културата, а за съжаление, "Царските конюшни" все още не са и затова беше и усилието да поискаме час по-скоро да бъдат обявени, за да може да се носи много тежка отговорност за тях".
"Нека всички, които си правят тънки сметки, да знаят, че там няма как да се строи нещо друго, освен да се възстановяват сградите във вида, в който са", категорична бе Фандъкова.
В същото време вътрешният министър Валентин Радев обяви, че МВР ще задели 3 милиона лева за възстановяване на покрива на сградата, тъй като  министерството е собственик на втория етаж от нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.