Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Всички училища у нас трябва да преминат на едносменен целодневен режим на обучение в следващите 8-10 години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от МОНИТОР. Преди две години беше посочен срок до 2021 г., в който  това трябваше да стане във всички общини у нас, но образователният министър е категоричен, че това не е реалистично. „Ще изготвим индивидуални програми с диференцирани срокове в зависимост от характеристиките на всяка общината. Има няколко мерки, които ще помогнат за преминаване изцяло на целодневен режим, като намаляване на приема на ученици, а за някои училища и с дострояване на сградата или с реорганизация на мрежата.

50 училища в страната изостават с ремонтите преди първия школски звънец. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев след среща с директорите на Регионални инспекторати по образованието в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, пише ТРУД. В над 900 учебни заведения през лятото е имало реконструкции, като на места те вече са приключили. В близо 100 от тях ремонтите са основни със средства по ОП „Региони в растеж“ и по Програмата за развитие на селските райони. Според Вълчев около 30-40 училища ще посрещнат 17 септември с открити строителни площадки. Затова ще се наложи или да се оптимизира използването на незасегнатата от ремонтите база, или децата ще бъдат преместени временно в съседни школа.

Столичната община пуска нова експериментална автобусна линия до Витоша от 6 септември, съобщава МОНИТОР. Рейсовете ще се движат от Националния исторически музей до „Златните мостове“ през почивните и празничните дни до края на октомври, след което ще се направи анализ дали да останат за постоянно. Решението за временната линия бе взето на извънредно заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет. Столичани и гости на града ще могат да се възползват от новата линия от 7 до 18 часа, а по нея ще се движат три автобуса. Те ще минават на половинчасов интервал.

От 14 януари 2019 г. няма да може да се продава насипно сирене с палма, а имитиращите млечни продукти ще трябва да бъдат опаковани и потребителите ще могат да ги намират на специални щандове в магазините, пише МОНИТОР. Това съобщи д-р Татяна Николова от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На 19 юли тази година влязоха в сила новите правила с промени в Наредбата за хигиената на храните, които задължиха мандрите да произвеждат или само истинско сирене и кашкавал, или само имитиращи продукти.

Гордостта на премиера Бойко Борисов - строителството на пътища, не само че не предизвиква възхищение, но и изкарва все повече недоволни граждани на протест, коментира СЕГА. От два дни Своге затваря опасната отсечка, на която катастрофира автобус миналата събота и имаше жертви и ранени. Пътят за курорта Боровец също ще бъде блокиран от недоволни от поддръжката му граждани. "Отсечката на смъртта" Русе - Бяла пак  генерира огромно недоволство. Хората протестират не само срещу лошо положения асфалт и дупките, но и от възмущение срещу неизпълнените обещания на ГЕРБ да реши тези проблеми. По сходен начин при тежки престъпления гражданите протестират пред съдилищата, защото не вярват в справедливостта.

Българите успяват да спестят едва 5% от месечните си доходи, пише ТРУД. Това показват анализ на Евростат за тенденциите за спестявания на жителите на Европейския съюз през периода 2000 – 2016 година. За пръв път показателят за нашата страна е положителен, след като за целия изследван период стойността му е била отрицателна, което означава, че трудно сме успявали да спестим някой лев. Въпреки това България остава под средния процент за ЕС, който е 10 на сто.

Таксите, които банките у нас прибират за парични преводи в евро от и към България, ще намалеят драстично догодина, пише СЕГА. До лятото на 2019 г.  трябва да влязат в сила промените в регламента за трансграничните плащания, които ще направят по-евтино изпращането и получаването на суми в евро за потребителите извън еврозоната, обяви българският евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел, която е основен докладчик по промените в регламента. В момента той задължава страните от еврозоната да уеднаквят таксите по трансакциите помежду си, като много държави дори не начисляват никакви разходи. В момента, за да пратят дори 10 евро в друга държава от ЕС, българските потребители трябва да платят между 30 и 60 лв., посочи Майдел. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47