Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Найденов и Богдана Карадочева сред почетните граждани на София

| обновено на 18.09.18 в 09:35
Снимка: БГНЕС
Почетни граждани на столицата по повод днешния празник на София станаха 13 именити българи. Отличията бяха връчени на тържествено заседание на Столичния общински съвет на:

Проф. Божидар Манов - кинокритик. Декан на факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ, преподавател в НБУ, автор на десетки книги, сценарии и научни трудове.

Филип Трифонов - актьор. Една от звездите на българското кино. Участвал е в десетки филми като „Момчето си отива“, „Не си отивай“, „Адио Рио“, „Изпит“, „Преброяване на дивите зайци“, „Оркестър без име“ и много други. С много постижения и на театралната сцена, част от екипа на Сатиричния театър.

Богдана Карадочева - поп изпълнител на едни от най-популярните български хитове. Има дуети с български и чуждестранни звезди. За нея пишат песни най-изтъкнатите текстописци и композитори.

Васил Найденов - поп изпълнител, един от най-обичаните и популярни български музиканти, който продължава да радва публиката си и днес.

Гергина Тончева - дългогодишен директор на НГДЕК от самото й основаване през 1977. Пример и символ на доброто образование в България

СнимкаАкад. Пламен Карталов - режисьор, оперен мениджър и педагог. Като директор на Софийската опера и балет въвежда една от най-ефективните и продуктивна организация на управление с голям успех в международното сътрудничеството. С голям принос за световната слава на българското оперно изкуство.

Димитър Симеонов - музикант, композитор и преподавател, основател на естрадния оркестър на БНР и БНТ, за който работи десетилетия наред като инструменталист, композитор и аранжор. Основател и ръководител на оркестър „София“, който 2019 година ще навърши 55 години. Първият преподавател по саксофон в ДМА.

Валентин Бобевски - известен български диригент и композитор. Художествен ръководител на Ансамбъла на строителни войски, младежкия хор „София“, хор „Гусла“. Носител на много национални и международни награди.

Акад. Александър Балкански - най-популярният български цирков артист по света и създател на най-големия цирк в страната. Балкански развива, популяризира и съхранява традициите на цирковото изкуство.

Проф. д-р Николай Овчаров - известен български археолог, член на редица световни научни институции. Преподавател и откривател, носител на десетки звания и отличия

Владимир Пенев - актьор с изключителен принос в съвременното българско театрално и кино изкуство. Министър на културата, носител на редица отличия. Любимец на българите.

Рада Москова - писател, драматург и сценарист. Един от най-обичаните автори на детска литература. Приносът й в българския духовен и културен живот е неоспорим.

Мими Николова - голямата звезда на българската естрада, изпълнител на „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Двата бряга“ с Борис Годжунов, „Бягство в Ропотамо“, изпълнител на хитова филмова музика.


Почетен знак на Столична община получават:

Национална спортна академия „Васил Левски“ за 75 годишния й юбилей - единственото специализирано спортно висше училище в България дало на страната ни всички основания за национална гордост. - Проф. Пенчо Гешев.

Проф. д-р Цекомир Воденичаров - декан, основател и идеолог на първия Факултет по обществено здраве в МУ. Автор на над 300 публикации и десетки монографии в областта на общественото здраве и здравния мениджъмънт

Фолклорен ансамбъл „ЖАР“ при читалище „Петър Берон“ за 80 годишнината му. Носител на множество награди и дипломи от участия в редица наши и международни фестивали и конкурси. През всички тези години съхранява и разпространява красотата на българското фолклорно изкуство и традиции.

Държавен музикален театър - София по повод 100 години професионален оперетен театър и 70 години от създаването на театъра, на чиято сцена са създадени най-великите образци на класическата оперета и мюзикъл.

Камерен вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният“ по повед 50 годишния му юбилей. Първият състав, представил на концертния подиум у нас и в чужбина старинните православни български песнопения. Имат зад гърба си стотици концерти и активна звукозаписна дейност. Емблема на българското църковно хорово изкуство.

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис Трети“, който е създаден още през 1968 година от Лиляна Тодорова. От 1989 до сега диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева. Под нейно ръководство хорът е записал и издал 11 самостоятелни диска и участвал в десетки сборни. Хорът е със сериозен и разнообразен репертоар, високи професионални достижения, заради които е канен за участия и отличаван на конкурси.


Със Значката на София са отличени:
Негово превъзходителство г-н Ставрос Августидис извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър в Република Бългрия. Н. Пр. е инициатор на редица културни проекти, свързани с нашата столица. Като познавач на софийските забележителности той ги пресъздава в картини, а изложбите му са посветени на благотворителни каузи. Теди от протокола.

Г-н Рашко Иванов - председател на Националната общност на българите в Хърватия за развитието и популяризирането на българо-хърватските културни и духовни връзки и за неговата 75 годишнина. Не отговаря.

Проф. Захари Георгиев - изтъкнат български композитор и дългогодишен продуцент и редактор в БНТ и БНР. Автор е на музика за телевизионни предавания. Композитор на редица български хитови песни. Тази година българската общественост чества 70 годишнината му и 50 години творческа дейност

Петър Спиридонов Недевски - български математик, един от основателите и ръководител на Националната природо-математическа гимназия, която тази година навърши 50 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29