Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчето с церебрална парализа, което измина 300 км с колело

За здравите хора тялото е инструмент за постигане на мечтите. Понякога това тялото не е здраво и тогава от голямо значение е духът на човек. Има обаче и друг вариант, в който добрината на хората помага за постигането на целите. В предаването днес ще ви разкажем за една добрина, която вършителите ѝ наричат „кауза“. Благодарение на тази кауза едно момче с церебрална парализа успя да пропътува 300 км с колело по маршрута от Силитра до Никопол. Въпреки болестта, лошото време и напук на стереотипите.  

Мечтата на Петър Нефтелимов да усети порива на вятъра, пътешествайки като всички останали, се осъществява благодарение на четирима младежи, които решават да съберат средства за създаването на триколка за хора с двигателни увреждания. 
Петър няма как да ни каже за своите впечатления от пътуването, защото болестта не му позволява. Колкото и жестока да е тя, все пак не успява да му попречи да напише своите усещания.

Макар много лична, история на Петър Нефтелимов, сама по себе си, е пример за несломим дух и вяра в живота. Той страда от церебрална парализа, но това не му пречи заедно с група приятели да изминат 300 км с колело по поречието на река Дунав от Силистра до Никопол.  Всъщност идеята на велопохода е да се насочи вниманието към маршрута на "Евровело 6", недостъпен за хората с двигателни увреждания и възможността в България да се набавят специални велосипеди за живеещите в неравностойно положение. Със задачата да подсигурят велосипеди за трудноподвижните хора, се заемат Недялко, Иван, Александър и Кремена, които, оказва се, успяват. Вече са направили един велосипед и са на път да създадат втори. С първия вече сбъднаха мечтата на Петър и за 6 дни пътуваха из страната

Целта пред ентусиастите - Недялко Дервенков, Иван Димитров, Александър Хинков и Кремена Деспинова - инициатори на кампанията, е набирането на средства за изработка на още специализирани велосипеди, които ще позволят на хора с двигателни увреждания да си подарят незабравими преживявания напълно безплатно, да се почувстват свободни и да усетят магията на байктуринга. Може да подкрепите кампания в на сайта на организаторите balkanseverywhere.com.
Сред целите на кампанията са още ежегодно организиране на „ЕвроВело“ за всички, както и да помогнат на повече хора в неравностойно положение да усетят вкуса на свободата от придвижване с колело. Младите хора работят върху повишаване на информираността за мрежата на „ЕвроВело“ и по-специално - „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“. Те се ангажират да популяризират инициативата със семинари, велосипедни състезания и присъствие в интернет, за да помогнат на повече хора в неравностойно положение да карат велосипед, заедно с всички останали любители на спорта.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Радомир

Радомир се събужда

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът  Кирил Стоев : "Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат..

публикувано на 25.02.24 в 10:08

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53