Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Момчето с церебрална парализа, което измина 300 км с колело

За здравите хора тялото е инструмент за постигане на мечтите. Понякога това тялото не е здраво и тогава от голямо значение е духът на човек. Има обаче и друг вариант, в който добрината на хората помага за постигането на целите. В предаването днес ще ви разкажем за една добрина, която вършителите ѝ наричат „кауза“. Благодарение на тази кауза едно момче с церебрална парализа успя да пропътува 300 км с колело по маршрута от Силитра до Никопол. Въпреки болестта, лошото време и напук на стереотипите.  

Мечтата на Петър Нефтелимов да усети порива на вятъра, пътешествайки като всички останали, се осъществява благодарение на четирима младежи, които решават да съберат средства за създаването на триколка за хора с двигателни увреждания. 
Петър няма как да ни каже за своите впечатления от пътуването, защото болестта не му позволява. Колкото и жестока да е тя, все пак не успява да му попречи да напише своите усещания.

Макар много лична, история на Петър Нефтелимов, сама по себе си, е пример за несломим дух и вяра в живота. Той страда от церебрална парализа, но това не му пречи заедно с група приятели да изминат 300 км с колело по поречието на река Дунав от Силистра до Никопол.  Всъщност идеята на велопохода е да се насочи вниманието към маршрута на "Евровело 6", недостъпен за хората с двигателни увреждания и възможността в България да се набавят специални велосипеди за живеещите в неравностойно положение. Със задачата да подсигурят велосипеди за трудноподвижните хора, се заемат Недялко, Иван, Александър и Кремена, които, оказва се, успяват. Вече са направили един велосипед и са на път да създадат втори. С първия вече сбъднаха мечтата на Петър и за 6 дни пътуваха из страната

Целта пред ентусиастите - Недялко Дервенков, Иван Димитров, Александър Хинков и Кремена Деспинова - инициатори на кампанията, е набирането на средства за изработка на още специализирани велосипеди, които ще позволят на хора с двигателни увреждания да си подарят незабравими преживявания напълно безплатно, да се почувстват свободни и да усетят магията на байктуринга. Може да подкрепите кампания в на сайта на организаторите balkanseverywhere.com.
Сред целите на кампанията са още ежегодно организиране на „ЕвроВело“ за всички, както и да помогнат на повече хора в неравностойно положение да усетят вкуса на свободата от придвижване с колело. Младите хора работят върху повишаване на информираността за мрежата на „ЕвроВело“ и по-специално - „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“. Те се ангажират да популяризират инициативата със семинари, велосипедни състезания и присъствие в интернет, за да помогнат на повече хора в неравностойно положение да карат велосипед, заедно с всички останали любители на спорта.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бон-Бон“ празнува юбилей с мюзикъла "Пепеляшка"

През тази година отбелязваме 25 години от създаването на вокалната детска формацията „Бон-Бон“. В годината на юбилея даровитите деца ще представят мюзикъла "Пепеляшка", който ще видим на Sofia Summer Fest на 7 август от 20.00 часа. “Ентусиазмът, с който работя и с който продължавам развитието на „Бон-Бон“ е същият като в началото. Не се отказвам от..

публикувано на 04.08.21 в 18:17

Изложбата Memento Vivere - фотографии, които ни напомнят, че сме живи

Memento Vivere (Помни, че си жив) е четвъртата изложба от програмата на осмото издание на фотографския фестивал ФотоФабрика. Тя събира за първи път работите на 16 съвременни български и световни автори, които по покана на фестивала изпращат своите произведения, запечатали моментите, които ни напомнят, че сме живи. Изложбата ще бъде открита на 5..

публикувано на 04.08.21 в 17:51

Табела на ценностите ориентира жителите и гостите на Банкя

Табела на ценностите ориентира жителите и гостите на град Банкя. Арт инсталацията е висока около 2.5 м. и представлява масивна конструкция с цветни стрелки, на които са изписани едни от най-красивите думи в българския език – родолюбие, честност, благодарност, отговорност, толерантност, добротворчество, мечтай и други. Табелата на ценностите е..

публикувано на 04.08.21 в 17:34
Nigella sativa

Черният сусам активно бори Covid-19

Растящият в Северна Африка и в Западна Азия черен кимион (Nigella sativa), познат още като черен сусам или калонджи, може да се използва за лечение на Covid-19, пише списание „Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology”. Растението съдържа тимохинон, който има способността да се свързва със S-протеина на коронавируса и така да предотврати..

публикувано на 04.08.21 в 16:42

Отпускат 45 млн. лева за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман

Министерският съвет одобри отпускането на 45 млн. лева, за започване на дейностите по проект „Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман“. Допълнителните плащания се отпускат към бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като принципал на НК „Железопътна..

публикувано на 04.08.21 в 16:15
Мина Енева

Родителите на деца с аутизъм са сред най-потърпевшите от липсата на модерна детска болница

Родителите на деца с аутизъм са едни от най-потърпевшите от липсата на една модерно организирана детска болница, с добри специалисти и добре подготвени екипи. Децата от аутистичния спектър са различни - има такива, които обясняват какво ги боли, но има и такива, които не могат да преценят какво ги боли, не могат да локализират болката...

публикувано на 04.08.21 в 15:40

Арх. Иво Мечанов: Мястото на бъдещата детска болница е, където е предвидено в момента

Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“. На дискусията в Народното събрание се разбра,..

публикувано на 04.08.21 в 15:25