Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D технологията може да трансформира икономиката

Снимка: pixabay.com
Тази седмица "Радиоприемница" се интересува от навлизането на 3D технлогиите в ежедневието ни, а днес се опитахме да разберем как различните 3D иновациите могат да бъдат полезни за едно по-добро бъдеще на планетата ни. За да разберем как може да се случи това, бяхме гости на първата Балканска конференция за 3D принтиране,където разговаряхме с Мария Александрова, чиято работа, като част от голяма българска организация, е да подпомага развитието на нови продукти и технологии, да подкрепя иноватори и смели българи да реализират решения, които правят бизнеса по-отговорен и устойчив.

В днешно време индустрията генерира може би около 80% от отпадъка, с който сме се затрупали, употребява болшинството от ресурсите, които планетата ни предоставя, замърсява въздуха и използва енергията в голяма степен и в крайна сметка планетата започва да ни дава сигнали, че балансът е загубен и че това няма да доведе до добро бъдеще за нас.

Организацията, в която работи Мария, създава условия бизнесът да приеме техники, начини и технологии, чрез които да пести енергия и ресурси, както и да произвежда продукти, които не щадят природата и не генерират отпадък.

Това изисква да се работи на всички нива. Ние сме се съсредоточили върху работата на ниво общини и администрация, където трябва да се работи за това да се повишава компетентността, разбирането, да се насърчават правилните инструменти, които да подкрепят средата да възприема такива добри решения. Естествено, работим с компаниите, които като основни бизнес единици трябва да ги възприемат и да ги прилагат, както и, разбира се, с хората, които са достатъчно смели, умни и способни, за да ги създават и да ги предоставят на бизнеса.

Мария ръководи предприемаческите формати, които предоставят на български иноватори и предприемачи възможности да развиват решения за зелен бизнес, свързан с оптимизирането на ресурси, енергия и намаляване на вредното въздействие на околната среда.

Работим с двете най-големи общности на Европа за климатични иновации и за устойчиви енергии. Чрез тях предоставяме в България както експертиза и международни възможности, така и финансиране, за да може българските стартъпи да развиват продуктите си.

Мария Александрова и съмишлениците ѝ вярват, че една от технологиите, които могат да постигнат трансформации в икономиката, е точно 3D технологията. По замисъл тя трябва да прави точно обратното на това, което в момента генерира големия ни проблем. Голяма част от индустриалните процеси за замислени така, че да не се интересуват от отпадъка, който остава след тях, а 3D технологиите по замисъл използват само това, което е необходимо и по този начин могат да трансформират цели индустрии.

Какви конкретни примери даде Мария Александрова за прилагането на 3Д технологиите в бизнеса, така че да се избегнат индустриалните отпадъци и да бъде подобрена средата, в която живеем – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец: "Основавам се на археологическите разкопки на Магдалина Станчева и на Васил Николов за откритите им останки от древно тракийско поселение. Още по времето на Юстиниян там се разширява градът, после и българите продължават. Османците превръщат в конак на валията на града, двореца на старобългарски..

публикувано на 31.08.24 в 15:00
Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Адресите на любовта: Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Македонската революционерка разстрелва Тодор Паница, подтикната от любимия си Менча Кърничева и Мара Бунева си оспорват пиедестала на жена-терористка в българската история, но родената с името Мелпомена не крие, че увлечението ѝ към Ванче Михайлов е допринесло за решението ѝ да стане политическа убийца. Всъщност, според писателя Тони..

публикувано на 31.08.24 в 14:00

Реките имат потенциала да оправят града

Радиокафе е в Южния парк, където "Граждански будилник" е част от фестивала "Реките на София". Началото е с Александър Киров от БЦНП (Български център за нестопанско право): "Ще играем много игри, свързани с общата култура на децата, ще си играем и на книги. Децата се вълнуват и се чувстват горди с верните си отговори. Изкарваме много въпроси от..

публикувано на 31.08.24 в 10:36
Паметник на Михаил Маджаров Копривщица

Историята оживява - Маджаровият род - Михаил Маджаров

Днес наши герои са представителите на прочутия Маджаров род от Копривщица. От него и изключително активния и деен публицист, общественик и политик Михаил Маджаров. Той е роден в Копривщица през 1854 г. в семейството на един от знатните български търговци по онова време. Това е неговият баща - хаджи Иван Маджаров, който в периода около раждането на..

публикувано на 31.08.24 в 16:00
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16
Оля Стоянова

"Как ни спасяват природните закони?" - пита Оля Стоянова и отговаря в стихове

Как ни спасяват природните закони – това разказва новата книга с поезия на Оля Стоянова , която тя издава 11 години след стихосбирката "Улица щастие". "Поезията някак си е много същностна, тя е като наблюдение, като неща, които пишеш за себе си, без амбиции да ги издадеш", казва авторката.  И ето как звучат нейните собствени мисли:..

публикувано на 30.08.24 в 15:14