Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Напоследък се търсят тристайни апартаменти до 90 квадрата

Георги Шопов: Държавата трябва да направи жилищата достъпни за един човешки живот

Снимка: БГНЕС

По данни на НСИ през второто тримесечие на годината в София е започнало строителството на 1977 жилищни единици, в сравнение с 1127 за същия период на 2017 година.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов коментира пред Радио София това съществено увеличение. В столицата продължат да идват млади хора, които искат да се устроят да живеят и да работят в града, тъй като тук е концентрирана по-голямата част от бизнеса и работата - 50% от брутния вътрешен продукт се произвежда в София. Затова и обществото трябва да отговори на тези реалности, посочи Шопов. Той отбеляза, че, изхождайки от статистиката, се получават 8 хиляди жилищни единици годишно, докато по времето на социализма нормата в столицата е била 30 хиляди жилища на година.

Достъпността на жилищата е един от важните параметри за едно населено място и той се наблюдава от ООН, Националната банка и доста други организации, защото дава количествен критерий за много други процеси, които текат в обществото. Той показва с една средна заплата за съответния град колко квадратни метра жилищна площ може да се закупят. За София в момента неговото измерение е 0,6. С други думи, тенденцията е покупката на жилище да става недостъпна за населението и особено за младите семейства. България обаче не е изключение. В Румъния например този коефициент е 0,5, а за западна Европа дори е 0,3.
Георги Шопов
Държавата трябва да се опита да обърне тази тенденция, тъй като една от основните й функции е да направи жилищата достъпни за населението и да бъде измеримо изплащането им в един човешки живот. Асоциацията на строителните предприемачи смята, че това може да стане като се либерализира пазарът, подчерта Шопов. По думите му, в момента се създават редица рестрикции пред жилищното строителство, които не допринасят за това то да е по-качествено, по-красиво и по-законно. Ако се създадат прости и ясни правила, ще се увеличи количеството на предлаганите жилища и цените ще се нормализират. Асоциацията предлага също общините да регулират бързо нови територии до съществуващите в големите градове, които да бъдат застроени под формата на обезщетение. По отношение гарантиране качеството на жилищното строителство, Асоциацията на строителните предприемачи предлага да бъде облекчен контролът на база "документация", но да бъде засилен на база "изпълнение на терен". Така държавата ще отговори на интереса на клиента когато плаща да получи качествено жилище.

Тенденцията на пазара на жилищни имоти в момента е към намаляване на площта. Засилено е търсенето на тристайни апартаменти до 90 квадратни метра, при които холът и кухнята са обединени, като това помещение в повечето случаи дори не е много голямо. Най-често обаче се търсят двустайните апартаменти (65%), 30 на сто от клиентите търсят двустайни, а 5% - маломерни жилища, уточни Георги Шопов.

Често се говори, че панелните блокове, построени по времето на социализма, имат живот 50 години. Шопов обачи изтъкна, че това не е съвсем коректно твърдение, тъй като става въпрос за амортизационния срок на тези жилища, т. е. за счетоводно понятие. Физическият живот на "панелките" е много по-дълъг, но е важно собствениците да отделят средства за репариране на заварките между бетоновите елементи, подмяна на инсталации, хидроизолации и саниране.
     


   


     

   

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха новата база на доброволците към дирекция „Аварийна помощ и превенция“

Проверка на готовността за работа на доброволното формирование и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при тежки метеорологични условия бе проведена в Панчарево днес. Столичната община има създадено доброволно формирование от 2011 година. Към момента в него участват 68 души. На проверката бе открита и осветена и новата база на доброволците...

публикувано на 05.12.19 в 17:48

ОАЕ дебютира на коледния базар на Межуднародния женски клуб

По време на специалното издание на неделното ни "Радиокафе" от 25-я благотворителен коледен базар на Международния женски клуб се срещнахме и с Тарик Хасан , който е временно управляващ посолството на Обединените арабски емирства у нас, и Салама Ал-Нажар , дъщеря на посланик Абдулуахаб Ал-Нажар. ОАЕ за първи път имаше свой щанд на..

публикувано на 05.12.19 в 17:31

Кметът на "Оборище" иска да реставрира 50 сгради, паметници на културата

Около 50 сгради, главно в района около бул. “Мария Луиза” и Женския пазар, попадат в списъка на район "Оборище" за сгради паметници на културата в аварийно състояние, които трябва да бъдат реставрирани. Една от основните цели, които кметът  Николай Александров си поставя, е да влезе в продуктивен диалог с гражданите и Столичната община и да работят..

публикувано на 05.12.19 в 17:00

По-малко студенти, по-добри позиции на пазара на труда

По-малко студенти в държавните университети, но с по-добра реализация на пазара на труда. Този извод направиха от Министерството на образованието и науката при представянето на  Рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 г. Най-предпочитан от кандидат-студентите отново е Софийският университет „Св.Климент Охридски“, който води в 21 от..

публикувано на 05.12.19 в 16:37

"КонсУмувай" - да възпитаваш отговорно потребление

Екоцентризмът е отговор на антропоцентризма, при който човекът е издигнат на пиедестал и е покровителят на всичко. При екоцентризмът, напротив - човекът е част от всичко, част от екосистемата и той е свързан с всичко, което го заобикаля по един естествен начин. Това обясни пред Радио София Христина Банчева , преподавател в Лесотехническия университет..

публикувано на 05.12.19 в 16:04

Международният панаир на книгата отново "превзема" НДК

На 10 декември в Националния дворец на културата започват Софийският международен литературен панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал. Организатор e Асоциация "Българска книга” -  единственото сдружение на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната. В организацията членуват книгоиздатели,..

публикувано на 05.12.19 в 12:04

Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“

Възстановено е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в зоната на метростанция „Театрална“, съобщават от Столичната община. От 04.30 часа тази сутрин са възстановени маршрутите на автобусни линии №11, 213 и 404 в посока автостанция „Гео Милев“, ж.к. „Младост 4“ и ж.к. „Дружба 2“, както следва: - автобусите от линии №11 и 404 ще се движат от..

публикувано на 05.12.19 в 08:46