Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на градовете и регионите

Форумът за регионалната политика в Брюксел - по-бляскав и по-близък до хората

Интересен беше вторият ден от най-голямото събитие на годината, в каквото се превърна традиоционната Европейска седмица на градовете и регионите. Форумът за първи път се провежда изцяло извън европейските институции, в The Square - място, на което се провеждат модни дефилета и се връчват белгийските филмови награди. Разбира се, в Европейския парламент и в сградата на ЕК успоредно "вървят" срещи на всички нива, свързани с регионалната политика - така още сутринта имаше съвместно заседание на Комисията за териториална кохезионна политика и европейския бюджет (COTER) на Европейския комитет на регионите и Комисията за регионално развитие в ЕП, чийто председател е Искра Михайлова.


Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу отдели специално време за да се срещне с българските журналисти и даде специално интервю за Радио София, в което коментира предложения от ЕК бюджет за следващата рамка (2021-2027), една трета от който е предивен за политиките за сближаване. От тези 373 милиарда 80 процента ще бъдат предназначени за по-слабо развитите региони, а за България е предвидено увеличение от 8 процента (спрямо сегашния период в който цифрите са следните - 9.9 милиарда по линия на Социалния инвестиционен фонд, и 7.6 милиарда по линия на кохезионната политика).


Корина Крецу ще бъде в София само след седмица за Форума за Дунавската стратегия на ЕС, чийто председател тази година е България. Цялото интервю с еврокомисаря можете да чуете в петък по Радио София.


Корина Крецу През целия ден се провеждат редица семинари, посветени на бъдещето на кохезионната политика и новите моменти в нея като по-малкия процент съфинансиране от страна на ЕС, което пък би следвало да доведе до по-голяма отговорност от страна на страните-членки и, от друга страна, до ново разпределенние на държавнните бюджети. Предвижда се големи проекти да не се финансират, а изразходването на годишните средства на тези, които бъдат одобрени, да стане в рамките на следващите две, а не на три години, както е сега. Върви се в посока на максимално опростяване на процедурата на кандидатстване и препоръките са подготовката на предложения да започне още от сега, за да не се губи време.

Като цяло, ако се върнем конкретно на България, страната ни се представя добре и напредва като цяло, за сметка на нарастването на вътрешния дисбаланс между регионите - тенденция, която се забелязва и при други държави като Хърватия, Румъния, Унгария и дори Франция, където разликата между отделните региони започва да става фрапантна. Между другото, коментарът на еврокомисарят Крецу за родния Северозапад, който продължава да бъде най-бедният регион в Европейския съюз беше, че "парите не са всичко, защото ако няма добър административен капацитет и те не се усвояват по най-добрия възможен начин, няма как регионът да се подобрява и да връща обратно младите хора".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29