Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Градът: чудати истории

Мислим си, че добре познаваме градове в други държави, в които сме ходили. Много често обаче пътуванията ни се ограничават до най-високо оценените, в някой туристически сайт, забележителности.

Деветото издание на "Късо кино" ще ни даде възможност да видим изоставения потънал град Епекуен в Аржентина, да научим защо Флоренция е много повече от галерия “Уфици” и “Санта Мария дел Фиоре”, да се потопим в подземните бездни на Ню Йорк и техните забранени, непристъпни и не по-малко вълнуващи локации.

Фестивалът ще ни покаже как се оцелява (буквално) в големия град, как се живее върху колело и как прекарват времето си някои от жителите на каталонския град Тарагона в Испания.
На какво още ще можем да се насладим на 18 октомври, ще разберем от Ивайло Дончев, в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ съветва как да се държат шофьорите при заледен път

Заради влошената метеорологична обстановка, през изминалото денонощие са регистрирани 20 тежки катастрофи с 38 раненни. Добрата новина е, че няма загинали. От Националния координационен център за безопасно движение по пътищата следят актуалните данни от НИМХ, за да предприемат  мерки за обезопасяване на пътните участъци. "Съветваме водачите при мъгла..

публикувано на 10.12.19 в 18:38

Започва петото юбилейно издание на кинопанорамата "Италия днес"

Петото юбилейно издание на кинопанорамата "Италия днес", организирана от Италианския културен институт в София ще се проведе от 10 до 21 декември. Традиционната среща на италианското кино с българската публика ще се състои в залите на пет български града - София, Пловдив, Варна Бургас и Русе. Почетен гост на кинопанорамата е младият италиански режисьор..

публикувано на 10.12.19 в 18:05

Жива Коледна горичка за по-чист въздух в София

„Бизнесът за по-чист въздух в София“ е инициатива на Мрежата за женско предприемачество „Бизнес на високи токчета“. За тази цел, от 15 декември до 5 януари, в един от столичните молове, те организират изложение на елхи. След края му, елхите ще бъдат дарени на всички детски градини от район "Младост", а децата ще имат възможността да ги засадят сами и..

публикувано на 10.12.19 в 17:06

10 декември - ден на човешките права и едно голямо предупреждение

Още от далечната 1950 година светът отбелязва 10 декември като Международен ден на правата на човека. Датата е повод за различни инициативи, които имат за цел да повишат познанията и разбирането на хората за човешките права и тяхната защита. Адвокат София Разбойникова , член на Управителния съвет на фондация "Български адвокати за правата на..

публикувано на 10.12.19 в 16:41
Д-р Михаела Петрова и д-р Виктор Камбуров

"Хеликобактер пилори" е една от основните причини за гастрита

Наши гости в „Часът на здравето“ са гастроентеролозите д-р Михаела Петрова и д-р Виктор Камбуров . За слушателите на Радио София те разказаха подробно за гастрита – симптоми, причини, лечение и превенция. „Пациентите идват при нас с коремни оплаквания: подуване, редуване на запек и диария, функционални нарушения. За съжаление имаме и такива..

обновено на 10.12.19 в 16:33

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

публикувано на 10.12.19 в 16:16
Бистришките баби

Здравка Джорева-Пенева: Самодейци в Бистрица съхраняват традицията като изкуство

На развитието на местните общности е посветена тази седмица в „ Радиоприемница“ като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.   Бистришките баби и техните внучки заедно с ансамбъл „Бистрица“ е една от тези общности на локално ниво, чиято организация на развитие и характерност печели..

публикувано на 10.12.19 в 15:57