Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

ИТ секторът протестира срещу скока на максималния осигурителен доход, информира СЕГА. Фирмите от един от най-добре развиващите се сектори у нас - информационните технологии, се обявиха срещу намеренията на кабинета да повиши рязко максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. догодина. Решението бе взето изненадващо на среща на синдикатите и премиера Борисов в отсъствието на работодателите и социалния министър Бисер Петков. То противоречи на управленската програма и средносрочната прогноза на МФ, според които максималният осигурителен доход трябваше да бъде 2600 лв. за целия мандат на това правителство. Срещу него вече се обяви Асоциацията на организациите на българските работодатели. Една такава промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж, заявяват от бранша. Според тях това ще доведе до отлив на специалисти от България, а оттам и до изтегляне на компании.

Проблеми се появиха и при ремонта около Художествената академия, четем още в СЕГА. Докато общественото внимание на столичани е насочено върху ремонта на "Граф Игнатиев", проблеми се появиха и при обновяването на друга голяма част от центъра на София - пространството, в което попадат парламентът, храм-паметникът "Св. Ал. Невски", Националната художествена академия, градинката "Кристал", Военният клуб, ул. "Московска" и преките й. Този ремонт започна в началото на юли, като огражденията му бяха поставени първо при градинката "Св. Климент Охридски" между Народното събрание и Художествената академия. От снимки в социалните мрежи става ясно, че при ремонтиращия се в момента тротоар на бул. "Васил Левски" от страната на Националната художествена академия има неравности при наредените вече плочки. По тротоара край самата градинката също все още кипи работен процес, но и по него се забелязват неравни плочки и криви фуги. Изпълнител на ремонта е друга фирма, абонирана за строителни поръчки - ПСТ "Груп". След множество обжалвания на поръчката фирмата получи одобрението да реконструира и много голяма част от вътрешнокварталните улици в града.

Ремонтират старите асансьори с тел и пирони, твърди МОНИТОР. Осем от десет от асансьорите в България са останали без части за ремонт, поправят ги с налични материали или некачествени части. При почти 120 хил. подемника, 100 хил. са произведени до 1994 г., като след затварянето на държавния завод вече не се правят елементи за тях, обяснява Николай Маринков - председател на Българската асансьорна асоциация. Завод за частите „корони“ има в с. Ветрен, но според Маринков те се изработвали от мека мед, което ги правело некачествени. По думите му няколко месеца след подмяната те отново дефектирали. Типично по нашенски пък някои фирми избирали да поправят асансьора или с налични средства, или да ги пригодят, така че да работят и без развалената част

Над 200 000 българи проявяват форма на хазартна зависимост, предупреждава пред 24 ЧАСА. Психологът Анна Тодорова. По данни на изследване от миналата година 53% от мъжете и 44% от жените играят някакъв вид хазарт, а този бизнес в България вече е нараснал до 3 млрд. лв. От практиката ми виждам, че най-рисковите групи са младите, които са по-импулсивни и при които частите от мозъка, отговарящи за преценката, все още са в етап на развитие. Под много висок риск са и хората с ниско образование, живеещи в бедност, и пенсионерите. Третата група най-уязвими са генетично предразположените към зависимости, т.е. в семейството им има история на зависимост, както и тези, които “подменят” зависимостта - например в опита си да спрат алкохола не адресират първопричината и задоволяват нуждата чрез друга зависимост като хазарта. Принципно никой не е застрахован и може да започне да злоупотребява. Има един момент, в който злоупотребата преминава в зависимост и вече мозъкът претърпява физически промени, поради които човекът няма капацитета да спре без професионална помощ и е готов на всичко, включително да рискува живота си и да краде от близките си, дори и преди да е бил морален, функционален човек, твърди психологът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33