Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

Снимка: Община Белоградчик
15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян коментира, че основната идея на проекта е да бъде създадена по-достъпна среда за хората с увреден слух в България.

Бихме искали жестовият език да се признае като официален, да има качествени социални услуги, да има достатъчно жестови преводачи, субтитриране в медиите, да има достатъчно добри образователни услуги за хората с увреден слух. Глухите хора не са болни, те могат да са активни и да участват в живота на обществото, каза още Дерандонян.

В момента в страната има около 20 хил. души, които използват жестов език, като 5 до 8 хил. от тях са на възраст под 29 години. Наблюдава се сериозен недостиг на жестови преводачи в България като в София те са само 5. В цялата страна има само 3 специализирани училища за деца с увреден слух, които се намират в София и Пловдив и Търговище. В трите училища в момента учат около 900 деца.

Александър Андреев, който в момента е студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разказа за трудностите, с които се е сблъсквал в Специалното училище за ученици с увреден слух "Проф.д-р Дечо Денев“. От 1 до 6 клас, учителите в специализираното училище в София ми помагаха в образователния процес. От 6 до 12 клас обаче, всичко което трябваше да учим, беше написано на дъската. Нямаше реална комуникация между учениците и учителите. Въпреки че е специализирано училище за глухи, повечето учители не знаят жестов език. Никой не може да ни обясни темите така, че ние да ги разберем, обясни Андреев.

Кирил Савов в момента е студент в Нов Български университет, след като среща проблеми да завърши в Софийския университет, поради увредения си слух: Започнах да уча в Софийския университет, специалност „Специална педагогика“ с профил върху глухи деца. Взех всички изпити за 4-те години обучение. Накрая имаше практически изпит, който трябваше да положа в специализираното училище за деца с увреден слух. За съжаление, в училището не ми разрешиха да мина този изпит. Вече три години ръководството не ме допуска, с мотив, че няма да се справя с професията. Софийският университет пък не иска да е в конфликт с училището и въпреки подадената от мен жалба , проблемът остава нерешен. Още 8 глухи студенти се сблъскват с този проблем сега.

Моята практика беше в масово училище. Основното ми притеснение беше как ще ме разбират децата, дали ще ги притесни, че нося слухов апарат. Моят глас е различен, имам акцент. Притеснявах се, че учениците ще се уплашат от мен. Другите учители не ме допускаха много до децата , за да ме предпазят. Но от друга страна - хората с увреден слух трябва да се докоснат до децата, за да ги научат на толерантност. Учениците трябва да разберат, че има и още една различна култура, а именно тази на глухите хора. След време, децата се отпуснаха. Видяха, че въпреки гласа ми се справям и в крайна сметка минах изпита успешно, каза Христина Капицидо, която учи „Педагогика спорт и физическо възпитание“ в Софийския университет.

Младите хора, които участват по Проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух” призоваха институциите и обществото да работят заедно с тях за една по-достъпна среда. Те апелираха към създаване на по-благоприятна среда за разгръщане потенциала на всички хора с увреден слух.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48

На летище "София" нямат проблем с компютърната система, но се очакват закъснения на полети

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Трето издание на "ХаХаХа на пейка"

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. ИмПро театър (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката. Подробности разказаха актьорите Тони Карабашев и Ивайло Рогозинов. По думите им..

публикувано на 19.07.24 в 12:30
Божидар Василев-TromBobby

TromBobby с премиерно изпълнение на "Велурени вечери"

В петъчната дневна доза Musicology с Мартен, сред много нови неща, които е приготвил за нас е вълнуващата среща с неотразимия Божидар Василев, познат на меломаните като TromBobby. Той се завръща с нещо много красиво, наречено "Велурени вечери" . В студиото на Радио София музикантът представи своята нова музика и разкри с какво се занимава в разгара..

публикувано на 19.07.24 в 12:11

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23