Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Камери в двора на всяко училище, е темата в МОНИТОР тази сутрин. Да се поставят камери за външно наблюдение в двора на всяко училище. Това предвиждат плановете на Столичната община. За целта се предвижда да бъде разширен центърът за видеонаблюдение, Общинските учебни заведения са под строг видеоконтрол. Оперативният дежурен център следи 139 детски градини и 106 училища Без външно наблюдение в момента обаче са 66. В началото на годината се заговори за поставяне на вътрешно наблюдение в детските градини. От „Московска“ 33 обаче обявиха, че това ще случи само след съгласието на педагогическия състав и родителите. Това бе и причината да тръгне анкета из забавачките, които показаха, че масово не се възприема идеята. Системата за наблюдение в София заработи през 2006 г. Две години по-късно под надзор са били 40-50 обекта, в момента се наблюдават 353 места

Професионалните училища с нови програми на 5 години, четем още в МОНИТОР. Учебните програми по предмети, които са част от професионалната подготовка на ученици, навършили 16 години, ще се актуализират поне веднъж на 5 години. Това е заложено в промените в Закона за професионалното образование и обучение, които депутатите приеха окончателно. Промяната гарантира съответствие между нуждите на бизнеса и кадрите, които ще излизат на пазара. В закона се регламентира разграничаването на защитените специалности от професии от тези, по които се очаква недостиг на пазара на труда.

Шест специалности с идентифициран бъдещ недостиг на пазара на труда най-вероятно от догодина ще станат безплатни за студентите, съобщава СЕГА, като цитира просветния министър Красимир Вълчев. Сред другите новости при университетите за 2019 г. са повече пари за издръжка на обучението, както и повече средства за стипендии. В проектобюджета за 2019 г. въпросните специалности не са описани конкретно. По думите на министъра обаче безплатни ще станат най-вероятно математика, физически науки, химически науки, религия и теология, енергетика и педагогика на обучението по различни предмети. За освобождаване на студентите във въпросните специалности от такси са предвидени 2 млн. лв., които са предвидени в бюджета на МОН.

На "Граф Игнатиев" вече всичко било по конец, пише СЕГА. Съблюдаващите качеството на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" надзорници са се мобилизирали, след като под натиска на гражданското недоволство от изпълнението му столичният кмет Йорданка Фандъкова й наложи глоба в размер на 100 000 лв. Повече специалисти следят работата, общината получава редовни отчети и "за каквито и да е забележки се връщат строителите, за да няма забавяне", увери представителят на консорциума Ирена Кънчева на заседанието на комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет. От самата строителна фирма "Джи Пи Груп" пък отчетоха докъде са стигнали с работния процес там. В момента засилено работели по полагането на настилките на трамвайното трасе и около него, както и по достъпа до него, тъй като в началото на ноември мотрисите трябва да бъдат пуснати в движение. От там посочиха, че за 169 дни, в които е работено по обновяването на улицата, в 60 от тях са работили работници на "Софийска вода" и "Топлофикация" и въпреки това нямало забавяне в сроковете за изпълнение на обекта. Към момента са извършени 73% от дейностите, като напълно била завършена конструкцията на релсите, а 53% от настилките на трамвайното трасе са положени. Заради предстоящите зимни месеци, които биха довели до забавяне обаче от фирмата осигурили 204 работници при заложени 149

105 коли следят тол системата, отбелязва ТРУД. 105 оборудвани с камери моторни превозни средства ще следят за неплатени тол такси и винетки. Тяхната експлоатация се обезпечава с 2,07 млн. лв. по бюджета на МРРБ, отпуснати допълнително от кабинета за внедряване на тол системата. Автомобилите ще бъдат доставени за сметка на изпълнителя на проекта. Със средствата ще се покрият и режийни разходи, както и наеми за разполагане на 500 терминала за плащане на тол такси и електронни винетки. Част от парите са предвидени и за оборудване на работни помещения на новосъздаденото звено “Национално тол управление” към пътната агенция. Очаква се то да бъде оглавено от бившия зам.-строителен министър Малина Крумова.

Гъбичките подсказват паднал имунитет, четем в здравната секция на МОНИТОР. Гъбичките по краката, ноктите и дори на интимни места подсказват паднал имунитет. Те се появяват по-интензивно през есента и зимата, когато се ползват затворени обувки, боти и ботуши. Ако се оплаквате от суха и напукана кожа, мехури по стъпалата, цепене на ноктите, сърбеж или неприятен мирис, тогава може да сте жертва на гъбички. Микозата се появява по-често при хора със склонност към изпотяване. За гъбичките по краката обувките са от изключително значение. Изхвърлете всички обувки, които вече не носите и са стари или износени. Личната хигиена е друго важно оръжие, пред което гъбичките по краката са безсилни. Когато се къпете, обърнете специално внимание на ходилата. Измийте ги добре със сапун и гореща вода, особено по гънките покрай пръстите – любимо място на гъбичките. Когато положението стане нетърпимо, на помощ идват бабините рецепти. Някои съветват оплакващите се от гъбички да киснат краката си в разтвор от вода и оцет в продължение на 20 мин поне веднъж дневно. Киселинността на оцета убива бактериите и не позволява на микозата да се разпространи. Други препоръчват чесъна като изпитано оръжие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали

Пожар пламна малко преди 15:00 ч. днес  в дом за възрастни хора в центъра на град Банкя, има един загинал и пострадали. По първоначални данни пострадалите са петима. Гори цял етаж от сградата.  Гъсти облаци дим се издигат над центъра на Банкя. На място са пристигнали няколко 3 екипа на Спешна помощ и 3 на Пожарната. Има информация за две жени,..

публикувано на 14.08.24 в 16:58

АКФ: Как с едрогабаритния отпадък Столичната община се източва два пъти

От Антикорупционния фонд (АКФ) съобщават, че разполагат с данни за фалшификации, при които строителни отпадъци и земни маси се депонират в депо "Враждебна", но се регистрират като едрогабаритен отпадък.  Така Столичната община се източва два пъти – един път като за депонирането на строителен отпадък фирмите не заплащат дължимата такса, и втори път..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Освободиха зам.-председателя на КФН

Със 109 гласа "за", 36 - "против" и 16 въздържали се, НС освободи от заеманата длъжност зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов поради подадена оставка. В комисията Савов ръководеше управление "Застрахователен надзор".  От парламентарната трибуна той напомни, че вече 10 години работи в комисията и оставя..

публикувано на 14.08.24 в 13:52

Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка в София

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък...

публикувано на 14.08.24 в 09:35

В НС: Промени в Търговския закон и дали райският газ е наркотик

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 08:23

Временно прекъсва водоснабдяването в част от с. Бистрица

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. „Спортист“, с. Бистрица ,   от "Софийска вода" предупреждават, че на 14 август (сряда)  се налага спиране на водоподаването  от 9:00 до 21:00  часа в района на: се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на  ул. „Сълзица“ и ул. „Спортист“ . При..

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13