Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП призова за оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент призовава страните от ЕС да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

В резолюция, приета с 325 гласа „за“, 1 „против“ и 19 „въздържал се“, евродепутатите осъдиха възможно най-категорично убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Те призоваха за обективно международно разследване на случая, както и за това отговорните да бъдат изправени пред съда. В текста се отбелязва, че е малко вероятно убийството да се е случило без знанието или извън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Евродепутатите апелираха към върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и към държавите-членки, да бъдат в готовност да наложат санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия, след като обстоятелствата бъдат изяснени.

Парламентът призова държавите от ЕС да поемат инициативата на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември да се повдигне въпросът за членството на държави със съмнителни показатели за зачитането на човешките права, в това число и на Саудитска Арабия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.