Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете кипърски общности се срещат днес

Среща за обединяването на Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Лидерите на двете разделени кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат днес, за да обсъдят как да продължат преговорите за решаване на Кипърския въпрос, които се провалиха през юли миналата година.

Разговорът днес не е възобновяване на преговорите, но е важна стъпка за поддържането на отворен диалог между двамата кипърски лидери в опита им за постигане на споразумение за обединяването на страната. Това е едва втората среща Анастасиадис – Акънджъ за последните 15 месеца, като за последен път те седнаха на една маса неофициално през април тази година.

Срещата днес няма предварителен дневен ред. Двамата лидери ще представят своите гледни точки, идеи и предложения за възможно възобновяване на преговорите и ще обсъдят следващи стъпки в този процес. От изявленията им досега е ясно, че съществуват големи различия в позициите на двете кипърски общности за самата процедура, рамката, в която ще се преговаря, и евентуален график за това.

Не се очаква днес да бъде обявена дата за възобновяване на преговорите. Това може да стане евентуално след новия кръг консултации, който ще проведе между лидерите на двете кипърски общности и специалния пратеник на генералния секретар на ООН Джейн Хол Лют. Тя ще се срещне с Анастасиадис и Акънджъ на 31 октомври.

В последния си доклад за Кипър, който Съветът за сигурност ще обсъжда на 30 октомври, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че перспективите за постигането на всеобхватно решение и споразумение по Кипърския въпрос остават живи.

В същото време сериозно политическо и обществено напрежение и в двете кипърски общности предизвика през последните седмици предложението на Никос Анастасиадис за т.нар. „хлабава”, децентрализирана федерация, като възможен изход от задънената улица в преговорите.

Единственият конкретен резултат, който се очаква днес, е двамата лидери да постигнат споразумение за датата на отваряне на два нови контролно-пропускателни пункта през „зелената линия”, разделяща острова. Анастасиадис и Акънджъ взеха решение за тях още през май 2015 г., като една от мерките за изграждане на доверието между двете общности. Но поради различни причини, пречки от страна на турската армия в буферната зона и протести подготовката им се забави. По неофициална информация откриването им може да стане в средата на ноември.

В четвъртък вечерта, само часове преди лидерската среща, представители на над 70 организации на кипърските гърци и кипърските турци – неправителствени организации, синдикати, политически партии, граждански движения, излязоха на „Поход за мир и обединение” в столицата Никозия. Те връчиха декларация на Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ с искане за незабавно възобновяване на преговорите в договорената рамка на ООН.

Със специална декларация излязоха и религиозните лидери на петте признати вероизповедания на острова. Те призоваха общностите си да се молят за успешното възобновяване на мирния процес в Кипър и за постигането на жизнеспособно и справедливо решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.