Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Михаил Стефанов - момчето, което гради мостове и смята младите хора за страхотни "мини машини"

Продължава седмицата, която в Радиоприемница сме посветили на съвременните будители.

Днес срещата е с Михаил Стефанов - основател на фестивала The bridge и видео платформата „Мини машини“. Наричат го „говорещият с тийнейджъри“, защото намира път към една от най-трудните възрастови групи, учи ги на ценни способности за общуване и обединява стотици младежи в България в ценности като самоувереност, развитие на талантите и желание за изява.

The Bridge е  младежки фестивал по изкуствата, който се провежда във Видин близо 10 години (от 2010). В него досега са участвали повече от 1000 деца и талантливи младежи, които в рамките на седмица властват и творят в работилници по визуални изкуства, музика и танци…

Много хора ми викат, че съм луд – да се занимавам със стотици тийнейджъри. Но аз ги харесвам – казва Михаил Стефанов. – Привлича ме творческата им енергия. Много малко е необходима за да тласнеш кълбото от енергия в позитивна посока. Само трябва да предизвикаш интереса им. Това е ключът. Стане ли им интересно – света ще преобърнат.

Михаил Стефанов признава, че не е сам в начинанието – в The Bridge помагат и участват около 40 души – доброволци, млади професионалисти, творци.

Успехът в работата с младите хора той обяснява с взаимното удоволствие, което изпитват – и той самият, и тийнейджърите.

Гледам да се обграждам с хора, които са смели, избират доброто всеки ден, не се оплакват и вдъхновяват. Смятат, че съдбата им зависи от тях самите, а не от външните обстоятелства. Мрънкането е безплодно за мен.

Той е убеден, че покрай базовата информация и знания, които децата получават в училище (например за Вазов и творчеството му), те могат да правят и изследвания, да се научат да мислят, да раждат идеи за събития (за Вазов)…

Самият Михаил Стефанов преподава на осмокласници, и то неща, които ги няма в учебната програма.

Друг негов проект е Мини машини, който вече прераства в първата платформа за развиване на умения на бъдещето.

Под мини машини той има предвид умни, готини, надъхани, страхотни, невероятни млади хора.

Този проект е от една година и е провокиран от мнения на хора от големи компании, че младите хора нямат уменията, нужни за бъдещето – общуване, работа в екип, мислене, решаване на проблеми.

Платформата предлага сериал с герои, които учат на някакво умение.

Всъщност повече за проектите и за самия Михаил Стефанов научете от разговора на Катя Василева с него.

Премиерата на първия сезон, чието тема е Решаване на проблеми, е 31 октомври от 18:30 ч. в Политехническия музей.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06