Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Михаил Стефанов - момчето, което гради мостове и смята младите хора за страхотни "мини машини"

Продължава седмицата, която в Радиоприемница сме посветили на съвременните будители.

Днес срещата е с Михаил Стефанов - основател на фестивала The bridge и видео платформата „Мини машини“. Наричат го „говорещият с тийнейджъри“, защото намира път към една от най-трудните възрастови групи, учи ги на ценни способности за общуване и обединява стотици младежи в България в ценности като самоувереност, развитие на талантите и желание за изява.

The Bridge е  младежки фестивал по изкуствата, който се провежда във Видин близо 10 години (от 2010). В него досега са участвали повече от 1000 деца и талантливи младежи, които в рамките на седмица властват и творят в работилници по визуални изкуства, музика и танци…

Много хора ми викат, че съм луд – да се занимавам със стотици тийнейджъри. Но аз ги харесвам – казва Михаил Стефанов. – Привлича ме творческата им енергия. Много малко е необходима за да тласнеш кълбото от енергия в позитивна посока. Само трябва да предизвикаш интереса им. Това е ключът. Стане ли им интересно – света ще преобърнат.

Михаил Стефанов признава, че не е сам в начинанието – в The Bridge помагат и участват около 40 души – доброволци, млади професионалисти, творци.

Успехът в работата с младите хора той обяснява с взаимното удоволствие, което изпитват – и той самият, и тийнейджърите.

Гледам да се обграждам с хора, които са смели, избират доброто всеки ден, не се оплакват и вдъхновяват. Смятат, че съдбата им зависи от тях самите, а не от външните обстоятелства. Мрънкането е безплодно за мен.

Той е убеден, че покрай базовата информация и знания, които децата получават в училище (например за Вазов и творчеството му), те могат да правят и изследвания, да се научат да мислят, да раждат идеи за събития (за Вазов)…

Самият Михаил Стефанов преподава на осмокласници, и то неща, които ги няма в учебната програма.

Друг негов проект е Мини машини, който вече прераства в първата платформа за развиване на умения на бъдещето.

Под мини машини той има предвид умни, готини, надъхани, страхотни, невероятни млади хора.

Този проект е от една година и е провокиран от мнения на хора от големи компании, че младите хора нямат уменията, нужни за бъдещето – общуване, работа в екип, мислене, решаване на проблеми.

Платформата предлага сериал с герои, които учат на някакво умение.

Всъщност повече за проектите и за самия Михаил Стефанов научете от разговора на Катя Василева с него.

Премиерата на първия сезон, чието тема е Решаване на проблеми, е 31 октомври от 18:30 ч. в Политехническия музей.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова аудиоплатформа в полза на децата и учениците

Аудиокнигите са удобен, алтернативен вариант на традиционното четене на книги. Затова екип от млади хора решава да създаде аудиоплатформа, в която с събрани книги за деца и ученици.  Към момента „Voicelip“ е достъпна за безплатно ползване в интернет. В платформата е добавена почти цялата ученическа литература, като се обновява постоянно...

публикувано на 29.06.22 в 19:11

Подготвя ли се крипто секторът за рецесия?

Крипто секторът регистрира драматични спадове, които доведоха до загуби в размер на около  2 трилиона долара . Биткойът се срина с около 70% от близо 70 000 долара, които бяха достигнати през миналия ноември. Турболентността в крипто пространството доведе множество компании до признаци на  несъстоятелност, масови уволнения и преструктуриране ...

публикувано на 29.06.22 в 17:31

30 години българско посттоталитарно документално кино

Основните събития и процеси в документалното ни кино между 1989 и 2020 г. проследява и анализира в исторически и естетически план гл. ас. Теодора Стоилова-Дончева в последната си разработка, която беше представена преди броени дни в кино "Одеон". Новата ѝ книга носи заглавието "Българско посттоталитарно документално кино: похвати,..

публикувано на 29.06.22 в 16:40

Доц. Александър Христов: Чака ни горещо политическо лято, партиите са тръгнали към избори

„Все по-горещо ще става на политическата сцена. Чака ни горещо политическо лято “. Така обобщи случващото се в страната доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Поводът е отзоваването на 70 руски дипломати, както и изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова , че партията спира преговорите с "Продължаваме промяната"..

публикувано на 29.06.22 в 16:21

Четем книги на открито в Южния парк, с кауза

Смълчаният читателски клуб №18 на открито  ще се проведе днес (29 юни 2022 г.), в Южния парк, от 19.00 часа. Предстои един час четене на книга, след това сладки приказки и вкусотии, предоставени от организаторите.  Всеки може да донесе книга, на езика, който предпочита. Дори има момиче, което чете на Брайл, тъй като е незряща, разказа в ефира..

публикувано на 29.06.22 в 15:38

Комплекс за ранно детско развитие откри фондация "За нашите деца"

Новият Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив на фондация „За нашите деца“ беше открит в присъствието на кмета Здравко Димитров, посланика на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън, представителя на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и други, предаде за Радио София от града под тепетата Ива Дойчинова. Комплексът е изграден на..

публикувано на 29.06.22 в 15:05

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ като мост между образованието и бизнеса

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ подкрепя и е част от предприемачестсвото в България. И тази година той е партньор в Световната купа по предприемачество , каза в студиото на Радио София доц. д-р Тодор Ялъмов - зам. декан на Стопанския факултет в СУ „Св Климент Охридски“. „Стопанският факултет от дълги години подкрепя..

публикувано на 29.06.22 в 14:54