Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Стефанов - момчето, което гради мостове и смята младите хора за страхотни "мини машини"

Продължава седмицата, която в Радиоприемница сме посветили на съвременните будители.

Днес срещата е с Михаил Стефанов - основател на фестивала The bridge и видео платформата „Мини машини“. Наричат го „говорещият с тийнейджъри“, защото намира път към една от най-трудните възрастови групи, учи ги на ценни способности за общуване и обединява стотици младежи в България в ценности като самоувереност, развитие на талантите и желание за изява.

The Bridge е  младежки фестивал по изкуствата, който се провежда във Видин близо 10 години (от 2010). В него досега са участвали повече от 1000 деца и талантливи младежи, които в рамките на седмица властват и творят в работилници по визуални изкуства, музика и танци…

Много хора ми викат, че съм луд – да се занимавам със стотици тийнейджъри. Но аз ги харесвам – казва Михаил Стефанов. – Привлича ме творческата им енергия. Много малко е необходима за да тласнеш кълбото от енергия в позитивна посока. Само трябва да предизвикаш интереса им. Това е ключът. Стане ли им интересно – света ще преобърнат.

Михаил Стефанов признава, че не е сам в начинанието – в The Bridge помагат и участват около 40 души – доброволци, млади професионалисти, творци.

Успехът в работата с младите хора той обяснява с взаимното удоволствие, което изпитват – и той самият, и тийнейджърите.

Гледам да се обграждам с хора, които са смели, избират доброто всеки ден, не се оплакват и вдъхновяват. Смятат, че съдбата им зависи от тях самите, а не от външните обстоятелства. Мрънкането е безплодно за мен.

Той е убеден, че покрай базовата информация и знания, които децата получават в училище (например за Вазов и творчеството му), те могат да правят и изследвания, да се научат да мислят, да раждат идеи за събития (за Вазов)…

Самият Михаил Стефанов преподава на осмокласници, и то неща, които ги няма в учебната програма.

Друг негов проект е Мини машини, който вече прераства в първата платформа за развиване на умения на бъдещето.

Под мини машини той има предвид умни, готини, надъхани, страхотни, невероятни млади хора.

Този проект е от една година и е провокиран от мнения на хора от големи компании, че младите хора нямат уменията, нужни за бъдещето – общуване, работа в екип, мислене, решаване на проблеми.

Платформата предлага сериал с герои, които учат на някакво умение.

Всъщност повече за проектите и за самия Михаил Стефанов научете от разговора на Катя Василева с него.

Премиерата на първия сезон, чието тема е Решаване на проблеми, е 31 октомври от 18:30 ч. в Политехническия музей.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12