Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Стефанов - момчето, което гради мостове и смята младите хора за страхотни "мини машини"

Продължава седмицата, която в Радиоприемница сме посветили на съвременните будители.

Днес срещата е с Михаил Стефанов - основател на фестивала The bridge и видео платформата „Мини машини“. Наричат го „говорещият с тийнейджъри“, защото намира път към една от най-трудните възрастови групи, учи ги на ценни способности за общуване и обединява стотици младежи в България в ценности като самоувереност, развитие на талантите и желание за изява.

The Bridge е  младежки фестивал по изкуствата, който се провежда във Видин близо 10 години (от 2010). В него досега са участвали повече от 1000 деца и талантливи младежи, които в рамките на седмица властват и творят в работилници по визуални изкуства, музика и танци…

Много хора ми викат, че съм луд – да се занимавам със стотици тийнейджъри. Но аз ги харесвам – казва Михаил Стефанов. – Привлича ме творческата им енергия. Много малко е необходима за да тласнеш кълбото от енергия в позитивна посока. Само трябва да предизвикаш интереса им. Това е ключът. Стане ли им интересно – света ще преобърнат.

Михаил Стефанов признава, че не е сам в начинанието – в The Bridge помагат и участват около 40 души – доброволци, млади професионалисти, творци.

Успехът в работата с младите хора той обяснява с взаимното удоволствие, което изпитват – и той самият, и тийнейджърите.

Гледам да се обграждам с хора, които са смели, избират доброто всеки ден, не се оплакват и вдъхновяват. Смятат, че съдбата им зависи от тях самите, а не от външните обстоятелства. Мрънкането е безплодно за мен.

Той е убеден, че покрай базовата информация и знания, които децата получават в училище (например за Вазов и творчеството му), те могат да правят и изследвания, да се научат да мислят, да раждат идеи за събития (за Вазов)…

Самият Михаил Стефанов преподава на осмокласници, и то неща, които ги няма в учебната програма.

Друг негов проект е Мини машини, който вече прераства в първата платформа за развиване на умения на бъдещето.

Под мини машини той има предвид умни, готини, надъхани, страхотни, невероятни млади хора.

Този проект е от една година и е провокиран от мнения на хора от големи компании, че младите хора нямат уменията, нужни за бъдещето – общуване, работа в екип, мислене, решаване на проблеми.

Платформата предлага сериал с герои, които учат на някакво умение.

Всъщност повече за проектите и за самия Михаил Стефанов научете от разговора на Катя Василева с него.

Премиерата на първия сезон, чието тема е Решаване на проблеми, е 31 октомври от 18:30 ч. в Политехническия музей.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Радомир

Радомир се събужда

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът  Кирил Стоев : "Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат..

публикувано на 25.02.24 в 10:08

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53