Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"133 хил. души у нас са "пътни терористи", сочат данните от първото национално изследване "Индекс за безопасно шофиране", цитирани от вестник "Дума". Тези шофьори са с ниска концентрация, карат агресивно и с превишена скорост. Сред шофиращите в София делът на "пътните терористи" е двойно по-висок от средния за страната. 95 на сто от катастрофите у нас са следствие от човешка грешка, сочат още данните от изследването. Българинът обаче е абсолютно категоричен, че управлява своята кола безопасно.

"Всеки трети шофьор е нарушил правилата през последната 1 г.", пише по темата вестник "Сега". Най-често срещаните нарушения са две - превишаване на скоростта и неправилно спиране или паркиране. От анализа става ясно още, че българските водачи са твърде самоуверени и пренебрегват реалните опасности на пътя.

"Мрем 6 години по-рано от другите народи", пише в заглавие на първата страница вестник "Труд". Средната продължителност на живот у нас е най-ниска в Европа - 74,9 години. За сравнение - на Стария континент хората живеят средно по 81 години, сочат данни от проучване на Евростат. Населението на 3 региона на България държи рекорд за най-кратък живот в целия ЕС - Северозападен, Северен централен и Югозападен, уточнява "Труд".

"Българинът се храни все по-добре, но неравенството вече е тревожно голямо". Това посочва в интервю за вестник "24 часа" председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски и подчертава, че сме на първо място в ЕС в категорията социално неравенство. По думите му “българите често избягва вредни храни, но пушат повече". Пиенето на безалкохолни напитки пък се увеличава за сметка на твърдия алкохол.  Консумацията на краве масло се е повишила и за няколко години се е изравнила с тази на маргарина. Видимо се е увеличил и приемът на плодове и то на южни, които са относително по-скъпи, допълва "24 часа".

Авторът Милен Русков влиза в учебника по литература с произведението си "Възвишение", пише вестник "Стандарт" и уточнява, че това е единственият съвременен български автор, който е включен в обучението на учениците от 11 и 12 клас. Емили Дикинсън и Селинджър пък ще бъдат част от новите помагала за профилирана подготовка.

Допълнително обучение ще има по 15 предмета, като част от учителите трябва да бъдат обучени допълнително, предупредиха от Министерството на образованието, цитирани от "Стандарт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.