Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри медийния закон на ДПС:

Медиите ще декларират финансирането си всяка година

| обновено на 01.11.18 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Медиите ще трябва всяка година да декларират финансирането си, реши днес Народното събрание.

С гласовете на управляващата коалиция, на ДПС и на партия „Воля“ беше приет окончателно Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Той беше внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев с аргумента, че ще направи прозрачна собствеността на медиите. „Против“ се обявиха само от БСП, според които законът няма да доведе до реално изсветляване на действителните собственици.

С окончателно приетите изменения в закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, в който вече се добавя обявяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, последните се задължават да декларират пред Министерството на културата ежегодно всяко получено финансиране - заеми, банкови кредити, дарения на парични средства и имущество, както и данни за лицето, което е в основата на финансирането. Предвижда се да се декларира и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика.

От левицата нарекоха тези разпоредби „пиар акция“.

„Не главните редактори контролират съдържанието. Така че въпросът затова кой фактически контролира съдържанието изобщо не е ясен и целта е да се изсветлят определен собственик на медия, който очевидно иска да докаже, че той не е монополист. За първи път пиар акция се прави при законодателство“, каза депутатът Антон Кутев.

Йордан Цонев от ДПС, съвносител на медийния закон, отрече това да е пиар акция на Пеевски и го нарече „опит да се контролира външно влияние“.

„Аз нямам нищо против „Репортери без граница“, или което и да е НПО, а тези, които тук изпълняват тази задача и клепат България, защото ние като законодатели не сме сложили ясни правила и яснота да се вижда кой кой е в българската медийна среда и е абсолютно незаслужено с този опит да сложим ред да бъде наречен пиар акция на един човек“, каза Цонев.

Депутатите решиха още, ако едно лице използва повече от една трета от обектите за продажба на медийни услуги, Министерство на културата ще трябва да сезира комисията за защита на конкуренцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.