Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Съдът на ЕС отсече: отпуск не може да се губи, извежда в заглавие СЕГА.  Работникът не може да изгуби автоматично придобитото от него право на платен годишен отпуск, дори ако не е поискал да го ползва, реши съдът на ЕС по повод две германски дела, от което ще произтече същото правило и за останалите държави в ЕС, включително и за България. Ако обаче работодателят докаже, че работникът съзнателно и като е бил напълно наясно с евентуалните последици от това, не е взел платения си годишен отпуск, след като му е била осигурена възможността действително да упражни това си право, може да не получи финансово обезщетение в случай на прекратяване на трудовото правоотношение.

С изменение на българския Кодекс на труда през 2011 г. бе добавен чл. 176а, озаглавен "Погасяване на правото на ползване". Той гласи: "Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност". През 2015 г. бе добавена втора алинея, според която "когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1 (работодателят да откаже по производствени причини разрешение за отпуск - бел. ред.), правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му".

Въвеждането на периоди за допустимо прехвърляне на неизползван отпуск, както е в България, "не е съвместимо с целите, които въвеждането на правото на платен годишен отпуск преследва". Тези цели са свързани по-специално с необходимостта да се гарантира, че работниците действително ползват почивка, за да се осигури ефикасна защита на тяхната безопасност и здраве.

Системата "Бонус-малус" на практика ще наказва примерните водачи, твърди СЕГА. Комисията за финансов надзор (КФН) представи вчера за обсъждане дългоочакваната система "Бонус-малус", която трябва да въведе по-голяма справедливост при определянето на "Гражданска отговорност", така че изрядните шофьори да плащат по-малко, а нарушителите - повече. Методиката обаче е пълна с уловки, изключва от обхвата си държавните и общинските автомобили и на практика наказва примерните водачи. При това в първата година от действието си тя приравнява хората със "златен талон", които дълго време не са имали нарушения, с джигитите и убийците на пътя, които години наред са нарушавали правилата. Според предложения от КФН вариант задължителната застраховка "Гражданска отговорност" може да поевтинее с до 25% за най-добрите шофьори, но едва след нови 8 години без нарушения. За сметка на това при тежки нарушения и причинена смърт на пътя тя може да поскъпне с до 4 пъти. Методиката бе представена ден, след като застрахователните компании заплашиха, че има опасност задължителната застраховка да скочи до 1000 лв. заради разширения брой роднини с право на обезщетения при загинал в катастрофа и на фона на развихрилия се скандал около лобистката поправка за слагане на таван на обезщетенията за близки на пострадали от катастрофи, внесена в парламента от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Неплатеният борч към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде оправен в рамките на 30 дни, четем в МОНИТОР. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание. В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари. За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването й.

Над 80% от шофьорите признават, че нарушават закона, но само половината са глобявани, отбелязва 24 ЧАСА. Това показаха резултатите от анкета, представена на форум-дискусия „Заедно за по-безопасни пътища“, организиран от Съюзът на българските автомобилисти (СБА). Председателят на СБА инж. Емил Панчев обърна внимание, че целта на проучването е била да изследва нагласите към безопасността на движението и мерките за предотвратяване на катастрофите. В него са се включили над 6000 активни шофьори. Като цяло, решението на драматичната ситуация по пътищата анкетираните виждат в съчетанието между засилен контрол и увеличени санкции – обяви Панчев по време на форума. Над 83% от анкетираните смятат, че Пътна полиция трябва да засили контрола по пътищата. 54% от анкетираните смятат, че санкциите трябва да бъдат увеличени, докато близо 40% считат, че трябва да бъдат запазени на същото ниво.

Предлагат такса „задръстване“ в столицата, пише ТРУД. София да се бори с големия трафик като въведе такса „задръстване“, която да регулира влизането на коли в тежко натоварени пътни артерии, се предлага в доклада „Градоустройствена политика в София“ на Експертния клуб за икономика и политика. Анализаторите предлагат въвеждането на таксата поне временно пътищата с най-висока ежедневна автомобилна натовареност. Приходите от нея ще се инвестират в подобряване на мрежата на градския транспорт




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12