Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Над един милион души лежат в болница у нас годишно. Само през 2017 г. хоспитализираните са били 1 251 772, което прави почти всеки пети, показва справка от Националната здравноосигурителна каса, предоставена на МОНИТОР. Независимо че частните болници разполагат с по-добри битови условия и НЗОК им плаща равностойно с останалите, лекуваните в тях пациенти по линия на касата са двойно по-малко. Хоспитализираните в частните болници през миналата година са били 419 005, а в държавните и общинските – 946 390. Оказва се, че някои от пациентите са лежали и в двата вида по отношение на собствеността лечебни заведения.

Краят на ремонта на "Граф Игнатиев" не се вижда, а всички предупреждения за драстични глоби при всеки ден забавяне се оказаха празни приказки, съобщава СЕГА. По договор работата трябва да приключи до март 2019 г., поради което за забавяне не може да се говори. Това обаче общината призна едва вчера, след като "Спаси София" отбеляза шест месеца от започването на злополучния ремонт с остро питане къде са глобите, които би трябвало да са наложени на изпълнителя за забавянето. Организацията публикува видео с участието на кмета Йорданка Фандъкова от началото на ремонта. В редовните си изявления колко строго държи на качеството тя обича да цитира неустойките, които изпълнителят дължи за просрочие - по 240 000 лв. на ден. Сега обаче се оказва, че те няма как да бъдат наложени, въпреки че и в началото на ноември "първият етап" е далеч от приключване. Гледките по "Графа" по нищо не подсказват, че може да се изпълни и обещанието на общината поне трамваите да бъдат пуснати от средата на ноември. На този фон потърпевшите от ремонта фирми се оплакаха, че бизнесът в района е на 80% фалирал, а малцината оцелели едва успяват да покриват наемите си.

Разследването на Васил Иванов и нашето съвпаднаха във времето и затова тогава беше уволнена Татяна Калканова. Разговори с нея съм имал и по-рано за нейната смяна и не бих казал, че тя е сменена само заради тези проверки, а още повече, че тя подаде оставката. Разбира се, аз й подадох сигнала, че не е възможно при тази ситуация тя да остане на поста, не само заради нея, а и защото пострада и репутацията на програмата. Центърът за развитие на човешките ресурси, която е акредитирана за програмата „Еразъм”, има добри оценки. Това, което беше показано с проектите за съмнителни и странно звучащи наименования, не е нарушение. Назначил съм одит, имаше критика от господин Васил Иванов, по повод временно назначения директор на програмата Димка Михайлова, която от вчера не е директор. Назначихме временно служител от министерството на образованието, докато изберем друго лице, казва, министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от ТРУД.

Системата "Бонус-малус", която трябваше да доведе до по-справедлив ред за сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и да дисциплинира нарушителите по пътя, ще окаже влияние върху сфери, които изобщо не би трябвало да засяга. Това признаха от Комисията за финансов надзор (КФН), които са автори на наредбата, по която ще се прилага системата, коментира СЕГА. Предложеният за обществено обсъждане във вторник документ е пълен с абсурди и на практика ще накаже изрядните шофьори да плащат повече, вместо да дисциплинира нарушителите. Предвижда се например най-голямото намаление за добрите шофьори, едва 25% от базовата цена, да дойде чак на осмата година от въвеждането на системата. Освен това при определяне на цената на полицата методиката винаги взема предвид провинението, което я увеличава. Тъй като и шофьорът, и колата имат клас, в зависимост от който се определя цената, винаги се избира по-високият, т.е. по-скъпият. Така, ако водачът е в базовия 8-и клас, а автомобилът - в 9-и или по-висок, предвид ще бъде взет вторият.

Агенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси точно за периода, когато Търговският регистър се срина и нанесе тежки щети на бизнеса, тъй като беше блокиран 18 дни. През октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, пише СЕГА. Пресслужбата на агенцията потвърди, че служителите й са били поощрени, но отказа да посочи каквато и да било сума. Във ведомството работят около 600 души. По информация на "Сега" четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Наймалко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37