Началото на седмицата ще бъде дадено с изложбата Cara Italia, alfin ti miro (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150-ата годишнината от кончината на именития оперен композитор и любител на италианската кухня Джоакино Росини. По този повод ще бъдат изложени скици и рисунки на модели на облекла, костюми и видео материали от опери на Росини по сценография на Римската опера. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 6 декември.
Посланикът на Италия в България Н.п. Стефано Балди разказа повече:
Естествено вие се питате защо ви говоря за опера и Росини, при положение че седмицата е посветена на храната. Има връзка и тя е логична, защото преди всичко Росини е бил наистина голям любител на добрата кухня. Много е обичал да си хапва и го е правил с голямо отношение към храната. На него са посветени много блюда например „Торнадо по Росини“. Идеята на различните събития в тази седмица е една емоция - да опитате различни преживявания. Разбира се емоциите не бива да се създават само с това да се храним. Съчетани с още нещо, представата ще бъде цялостна.
Над 17 са предвидените събития в седмицата на италианската кухня. Те ще се проведат в различни локации из града. За първа година събитие ще има и извън столицата - в курорта "Боровец". Както и в един от сертифицираните наскоро италиански ресторанти у нас. През седмицата на италианската кухня ще има още уъркшопи, дегустации на храни и напитки и срещи с майстор готвачи.
Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..
Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..
Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..
Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда. Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..
Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:
Режисьорът реагирал сдържано на увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..
Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..