Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от печата

Снимка: Мария Пеева

"Втори КАТ ще събира пари от шофьорите на пътя", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега".  Изданието обяснява, че служители на Агенция "Пътна Инфраструктура" ще имат право да спират автомобили за неплатена пътна такса или тол такса. Те ще разполагат и с данните за други нарушения, извършени със съответния автомобил. Задължителният годишен преглед ще бъде отказван, ако водачът на превозното средство е бил хванат да кара без винетка или има неплатени глоби или имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления или електронни фишове за нарушения, уточнява "Сега".

"81% подкрепят да се разследва едрият бизнес". Това показва национално проуване на общественото мнение, проведено от изследователски център "Тренд" и цитирано от вестник "24 часа". В същото реме 60 на сто  смятат, че поредицата обвинения на бизнесмени в последните месеци няма да доведат до ефективни присъди. 62% от хората смятат за несправедлива бързата процедура, при която срещу самопризнания обвиняемите получават по-леки присъди, допълва "24 часа".

"София е с рекорден бюджет за чистота за 2019 година", информира вестник "Труд". Предвидената в план-сметката за догодина сума от близо  206 млн. лева е с 22 млн. повече от тази за 2018-а. Тя включва миене, метене, зимно и лятно почистване, сметосъбиране и сметоизвозване. Това увеличение обаче няма да доведе до повишаване на такса смет, уточнява "Труд".

"У нас спадът на строителството е най-голям. Това показват данните на "Евростат", съобщава вестник "Дума". Строителната продукция намалява на фона на растеж в останалите европейски страни. Основната причина за спада е в намалените обеми на инфраструктурното строителство - магистрали, пътища и пречиствателни станции, финансирано от държавния бюджет и еврофондовете, уточнява изданието.

"Пестим 10% от сметката,ако климатикът или духалката са с градус надолу", пише "Монитор". Изчисленията на енергото, което обслужва Западна България, сочат, че разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 на сто, ако температурата на нагревателя се понижи от 60 на 55 градуса, уточнява изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.