Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: sofia-art-galleries.com

СПОРТ

От 11.00 часа в музея на спорта на Национален стадион "Васил Левски" ще бъде представена инициативата "Мисия спорт на любимите герои". Идеята представлява национален проект за ученици на възраст между 6 и 10 години (1-4 клас). Общата цел на дейностите в Кампанията е ориентирана към подпомагане на личностно развитие, повишаване на качеството на живот на децата от 1 до 4 клас и едновременно с това към популяризирането на физически активния начин на живот сред подрастващите. 

ФИЛАТЕЛИЯ

От 11.00 часа в Централната поща в София, ул. „Гурко" № 6, ще бъде валидирана пощенска марка за 100-годишнината от възкачването на трона  на цар Борис III.

ИЗЛОЖБИ

От 13:00 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“. На церемонията ще присъстват Н. ПР. Анжей Франгеш, посланик на Република Словения, Николай Пехливанов, областен управител на област София и Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център - София, ЮНЕСКО. Част от гостуващата в София изложба ще бъде представянето на Литийното шествие-постановка „Страстите Христови” от Шкофя Лока - световно признат елемент, вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. 

***

В Галерия „Арте“от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Фамилия Петкови - 100 години от рождението на Найден Петков“

„Неповторимата артистична натура на Найден Петков, чиято 100 – годишнина отбелязваме през 2018, намира своеобразно продължение и разклонения в неговото потомство – синът Мартин, дъщерята – Катя и дъщерята на Мартин, внучката Яна. От всяко дърво свирка не става, е казано, но в случая дървото е дало отлични плодове“, казва Проф. Чавдар Попов.

***

Регионалният исторически музей – София представя временната изложба "SUPER STARS" на художника Деян Янев. Тя е позиционирана в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16). Официалното откриване ще бъде от 19:00 часа.

"SUPER STARS" е трилогия, спадаща към съвременното концептуално изкуство. Всяко от платната (акрилни/маслени бои) е с различно посвещение. Свързващ елемент е присъстващата навсякъде звезда, чиято посока, движение и съдържание на лъчите е съобразно темата на картината. Трите образуват завършен поглед към лутанията на човешката душа в състоянията на песимизъм, реализъм и оптимизъм.

ПРАВАТА НА ДЕЦАТА

На 20 ноември 2018 г., вторник, между 14:00 и 17:15 ч. в Античен комплекс „Сердика“ ще се проведе тазгодишното издание на форума "Voice it 2018: Решаваме с децата". По време на събитието заедно с ученици и тийнейджъри ще се дискутират теми, които ги вълнуват и ще се търси тяхното мнение по важни въпроси, касаещи правата им.

Темата на форума тази година, която беше избрана от децата от Младежка мрежа „Мегафон“, е сексуалното здравно образование – какво представлява, как изглежда в България, какво е необходимо да се промени.

КНИГИ

От 18:00 часа в Централния военен клуб, зала "Музикална", ще бъде представянето на романа "Омагьосаният кръг" на Иван Иванов.

 За книгата: Също като ослепително красива самодива, която те хипнотизира и в същия момент те удушава в прегръдката си, животът понякога така те завърта с бясна скорост около центъра на своя кръг, че си не просто хипнотизиран, а омагьосан. И излизане като че ли няма. До момента, в който откриеш, че си способен на нещо много малко – да надраснеш вродения инстинкт да отмъстиш. Не, това не е прошка. Това е извисяване. И ти го можеш – животът сам ще ти подскаже кога да го направиш.

ТЕАТЪР

От 19.00 часа в театър „Азарян“ може да гледатее „Аз, Сизиф“.

„Аз, Сизиф“ е великолепен спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Забележителната роля на Стоян Дойчев, вплетена във впечатляващата визуална среда и текстът, изпълняван от Леонид Йовчев, оформят този изящен спектакъл.

КИНО

От 19.00 часа шестото за 2018 издание на платформата за ново българско късометражно кино „Контраплан” на „Червената къща“ ще представи 3 филма на режисьорката Слава Дойчева.

Ще можем да видим два студентски филма от Лондонското филмово училище - "Честит рожден ден, мамо" и "Оловно сърце", както и новия ѝ късометражен филм "Брак" със Специалната награда на журито на "Златна роза" 2018. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55