Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева: Ако не си свирил стотици песни и не си пял стотици часове, няма как да си уверен на сцената

Снимка: Георги Нейков, БНР
Гост на предаването "Кой кой е" на Радио София бе певицата Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд. Създадена в началото на 1994 г. като трио, което свири в клубовете за музика на живо в София, групата набира голяма популярност. През януари 1995 г. към триото се присъединяват басист и барабанист. Мери Бойс Бенд приемат за своя рождена дата 28 януари 1995 г., когато за първи път свирят като група от пет души в прочут тогава клуб в София. През 2001 г. издават първия си авторски албум - „Непознати улици”. Едноименната песен от него се задържа рекордно време на върха на класациите.

За началото:

"Няма как да си музикант в група, а да не си започнал още в училище. Тези неща наистина се случват в училище - събирате се група приятели и създавате група. Математическата гимназия в Бургас беше прекрасно място - имахме прекрасна зала за репетиции и инструменти. Беше истинско удоволствия да ходим на репетиции на групата. Няма да крия, че изпитът за влизането в групата на гимназията беше труден за мен момент, защото като човек, който свири класика на пиано, трябваше да извадя ноти, хармония, неща свързани с рок музиката. Този удар с глава в стената беше с  “Can’t let you go” на Rainbow".


СнимкаОще през първата година музикантите печелят конкурса за млади изпълнители на БНТ „Хит Минус Едно” и като награда записват първата си авторска песен - „Къде избяга вятърът”. Явяват се по настояване на Ваня Костова.

"Ние не сме конкурсен тип музиканти, рядко сме се явявали през годините. Само на два конкурса на БНР. Наистина не сме хора, които искат да ходят да се съизмерват с колеги. Това беше част от живота ни в началото", разказа Мери.

По думите й, е важно да печелиш награди в началото на кариерата - някой да те забележи и да те потупа по рамото. Но остава самокритична и днес:

"Много! Може би с годините озаптявам тази самокритика, но в началото бях повече. И като група и като хора. Рядко стоим и си казваме: "велики сме". Винаги си намираме нещо, което трябва да се оправи, но пък ако човек само се радва на себе си рискува да стане смешен на света и да не се развива. Критиката всъщност е градивно нещо".

"Ако човек много си повярва в България, е много жалко"

Тук всичко е различно от световната сцена и това, което се случва в света с един музикант и неговата кариера, смята певицата. За успеха на албума "Непознати улици" голяма роля, според нея, изиграват медиите, защото е създадена във време, когато са пускали много българска музика. Песента влиза в учебниците по музика за 7-ми клас. В следващите години групата свири предимно в клубове в София:

Мирослав Мутафчиев и Мария Мутафчиева"Това са трудни години и са възможни само за един много млад човек. След това е това е невъзможно - това, което сме правили през 1995, 1996 и 1997 година. Не знам дали хората могат да си представят - всяка нощ свирим до 4-5 часа. Нашата нощ за спане я нямаше. Но това е нормален период на израстване. Защото ако не изсвириш стотици песни и не си изпял толкова много часове, няма как да се чувстваш уверен на сцената. Това е урок. Свирихме много. Пожелавам на всички, които започват да се занимават с музика, да имат шанс да свирят. Клубовете дават изключително усещане на всеки музикант - всеки поглед и дума на човека отсреща може да промени и подредбата на песните, всеки тон, който издаваш".

За Мери свиренето на живо е най-важно за контакта с публиката. Всеки всеки концерт е уникален и всяко изпълнение на една и съща песен - също.

Още за любовта им с Мирослав, за трудностите и най-хубавите мигове - чуйте разговора с Мери Мутафчиева!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов договор, както и отказът на работодателите да увеличат основните възнаграждения на медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Започва изплащането на помощ от пострадалите от взривовете в Елин Пелин

Започна изплащането на еднократна безвъзмездна помощ на хората с повредено имущество в следствие на взривовете на складовете за фойерверки край Елин Пелин. Какви са критериите и кой ще получи помощ можем да разберем от кмета на общината инж. Ивайло Симеонов. Каква е общата сума и какъв е принципът на изплащане? "Критерият е всички, които имат..

публикувано на 29.08.24 в 17:25
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант"...

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма. За втора поредна година те са в помощ на хората с големи идеи, с които искат да променят света ,..

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки,..

публикувано на 29.08.24 в 09:41