Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С начина, по който празнуваме Коледа, показваме отношението си към семейството

Снимка: Pixabay
Дни ни делят от началото на декември, а голяма част от децата вече и у нас са нетърпеливи да започват отброяването на дните до Коледа. В градинката пред Народния театър вече се усещат хубавите празнични аромати и греяно вино от започналия седми традиционен германски Коледен базар. На предпразничните коледни настроения, свързани с коледните или зимни базари, е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица.

Тези базари в Европа имат многовековна традиция. Предполага се, че първият е организиран през 1384 г. в германския град Бауцен, макар че за техен предшественик се приема декемврийският базар във Виена, съществуващ от 1294 г. През 350 г. пр. Хр. тогавашният епископ на Рим Юлиус I обявява 25 декември официално за рожденна дата на Христос, разказва Костадин Младенов - екскурзовод с над 30-годишен опит.
След това през 1535 г. Мартин Лутер създава обичая да се раздават коледни подаръци, дотогава са се раздавали подаръци само на Никулден. Така се формират днешните обичаи, през вековете Германия, Австрия, Швейцария развиват до степен култура на Коледа всички тези обичаи, които са насочени към любовта и сплотеността на семейството, както и към смирението и общуването с Господ.

В Германия коледният сезон започва с първата неделя на т.нар. адвент (от лат. - “пристигане”) или четири седмици преди Коледа, започва отброяването на дните с т.нар. адвент календари, които отброяват всеки оставащ ден във вид на бонбони или с палене на свещ всяка седмица след неделния обяд, която се слага на венец, обяснява Младенов.

Екскурзоводът разказ също, че един от най-старите базари в Германия е този в гр. Нюрнберг. След войната, през 1948 г. този град е почти разрушен и тогава кметът на града поставя началото на традицията младо момиче да казва пролога на Коледа пред града, като тази традиция се развива и до днес. Сред старите базари са тези в Хамбург, Дюселдорф, Берлин, Мюнхен. В тези градове има по няколко коледни базара със свои традиции.

В Германия от доста време има и средновековни Коледни базари, на които се пресъздават сцени от живота на германците и затова може да се каже, че ако човек посети Германия по време на коледните базари, може да научи с много по-голяма пъстрота и подробности историята на този народ. Коледните празници във Виена са комбинация между празниците в Германия и традициите, които се появяват след XIII в. във Виена. Ако до тогава изображенията на рождественската сцена са представяни по-реалистично като бедно семейство, то след това започват да се използват хора, които да пресъздават сцената, след XVI век се изработват фигури от дърво, а XVIII век. в тези дървени фигури се прибавят и движещи се елементи.

Общината на Виена има специален отдел, който работи с голям екип всяка година, за да направи по-интересни и ефектни тези коледни базари. Така например тази година има изработен над 20- метрова стена, на която върху дърво са изрисувани Витлеемските ясли. При австрийците в началото коледни базари е имало само при богатите в двореца Шьонбрун, постепенно традицията става по-масова. Този екип към Общината е причината през последните 20-30 г. да се създадат и много допълнителни базари. През 1994 г. се създава Арт коледен базар във Виена, на който млади хора представят различни арт продукти от сценки, рисунки, иновативни техники за представяне на празника и това обогатява Коледните базари във Виена.

Австрия е държавата, която развива Коледните базари и празнуването като култура. Напълно постижимо е с кола за седем-десет дни да се направи пътуване през Австрия, Германия и Швейцария, където да бъдат обходени градовете с популярни коледни базари.

В Швейцария коледните традиции са почти същите като в Германия, защото държавата е била част от Германия, но различните градове имат различни традиции. По-интересни са базарите в Базел и Цюрих. От начина, по който празнуват германците Коледа, личи как са загрижени за семейството и за децата си, защото и във Виена, и в Германия, и в Швейцария от 1800 г. насам има тенденция непременно да се увличат децата в празнуването на Коледа - всяко дете да има участие с песен, направата на някакво лакомство. В Германия е традиция на всеки Коледен базар духов оркестър да свири музика. През деня малки детски оркестри свирят на базарите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57