Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният женски клуб с амбиция да събере над 400 хил. лв от благотворителния базар

В седмицата, посветена на Коледните базари в Европа и у нас, обръщаме внимание и на благотворителността като част от Коледа. Един ежегоден базар, провеждащ се у нас, успява да изгради мост между търговската страна на нещата, социално отговорните каузи и доброто намерение на хора от различни народности. 60 държави ще представят културата и традициите си на ежегодния благотворителен базар на Международния женски клуб в София. Тази година събитието е на 2 декември от 09.00 до 19.00 часа в Интер Експо център.

Миналата година Международният женски клуб е подкрепил 24 проекта на български неправителствени организации, подпомагащи деца и възрастни хора от уязвимите групи, обясни Лили Кисьова - член на  Международния женски клуб. Преди 24 години започва да се провежда Благотворителният базар. На базара всяко едно посолство от 60 държави, които участват в Международния женски клуб, има свой щанд. Това, което се продава на тези щандове, е предимно храна. Вярвайте ми, че има посланици, които готвят на самия базар. Предметите, които всяка една държава смята за типично свои, са на много ниски цени, за да съберем повече пари.

През миналата година 24 проекта са били подкрепени със събраните от предходната година - 383 хил. лв. Тази година от Международния женски клуб искат да съберат над 400 хил. лв.  

В лицето на Международния женски клуб определено открихме точно тази енергия, която и ние носим. Сигурни сме, че инициативата тази година ще бъде дори по-успена, заяви Мартина Божанска - представител на хотел "Метропол" - най-голямата дарителска организация на благотворителния Коледен базар. Водещото, в реализирането на тези инициативи, е усещането, че помагаме, че сме социално активни и че тази енергия, после се връща към всички, които са участвали в подготовката и реализацията на събитието.

За получаване на помощ от Международния женски клуб се кандидатства като проектите, с които се участва трябва да бъдат издържани. Не може всяка година да кандидатстваш с един и същи проект, казва Кисьова. Помощта, която може да бъде получена, е в размер на 5 000 лв. Участието на организацията обаче не приключва с това. Женският клуб продължава да следи и контролира изпълнението на проекта, получил помощ от тях. Има пълна прозрачност както на парите, които се харчат, така и на проектите, които са с наше донорство, обясни Кисьова.
Новото тази година е, че ще бъде улеснен достъпът до залите. Освен това ще има и две сцени и много любими български изпълнители ще се включат в благотворителния базар.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02

Даниел Василев: Има нужда от развитие на финансовата култура на българина

По данни на Евростат над 10 години е разликата в средната продължителност на трудовия живот в България спрямо останалите държави в Европейския съюз. С повече от 2 години се е повишила очакваната продължителност на трудовия живот през последните 10 години. Пред радио София политологът и пазарен анализатор Даниел Василев коментира, че това се..

публикувано на 08.08.24 в 15:51

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се проведе за дванадесета поредна година, а организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание. Зад идеята за "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси - театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в..

публикувано на 08.08.24 в 14:26

Започва третото издание на My Sofia Youth with Causes

На 9 и 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на фестивала My Sofia Youth with Causes, посветен на модерния млад градски човек. Тазгодишното събитие ни посреща отново с музика под открито небе на любимата лятна сцена на  Kino Cabanа,  арт ателиета и работилници, суинг и супер нашумелите К-поп танци и спортни предизвикателства,..

публикувано на 08.08.24 в 12:50

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца". Посетителите ще могат да разгледат оригинали на..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26