Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Symphony - Jazz - един от върховете на Ангел Заберски

Symphony-Jazz - един проект, който събира филмова музика, фолклор и джаз стандарти в симфонични аранжименти - всичко това може да бъде видяно в концерта, който джазменът Ангел Заберски подготвя за 20 декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК.

Този проект, според Заберски, е връх в кариерата му за момента, защото истинският музикант трябва да покорява собствените си върхове, а в музиката край няма, спиралата е безкрайна. Приемам това за някакъв постигнат, към момента, връх в музиката, защото ми харесва на мен това, което съм направил. Спокоен съм за музиката. Много отговорна е работата, когато пишеш музика, защото всичко трябва да се изпълни точно и ако има допуснати грешки, те лъсват веднага, не е като живото изпълнение.

На концерта Заберски ще събере хората, с които работи напоследък и с които държи да работи и в бъдеще - солист и “вокалист” на тромпета Михаил Йосифов - за него съм написал програмата, той е основен солист. Други солисти ще бъдат Живко Василев - един млад музикант, който свири на кавал. Александър Деянов - Скилър, който ще изпълнява функцията на перкусионист, но с бийтбокс. Ще участват още и Борис Таслев - контрабас, Стоян Янкулов - Стунджи - ударни инструменти (част от триото, което Заберски сформира). На диригентския пулт ще бъде Григор Паликаров.

Музикантът е подготвил много и разнообразна музика, която иска да бъде разпознаваема от слушателите, затова се спира на теми като песента “Гранада” на Агустин Лара, на която Заберски е направил аранжимент, характерен за 80-те години в диско, фънк, рок стил, но за голям оркестър. Друга популярна мелодия е арията “Vesti La Giubba” на Руджиеро Леонкавало от операта “Палячи”, която е използвана често като джаз стандарт от много музиканти и джазмени, заради хубавата мелодия. Ще бъдат чути и “Половецки танци” на Александър Бородин, но няма да бъдат изпълнени самите “Половецки танци”, а една от известните теми, която е взета от мюзикъла “Кисмет” и там се използва музиката на Бородин, но с някои промени.
Чуйте целия разговор с джазмена в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важно ли е да знаем какво е медийна грамотност и с какво е полезна тя?

Медийната грамотност е постоянна и трудна цел за всеки, нужно е да се полагат усилия, за да се използва. За какво ни е необходима тя? За да правим по-добри и информирани избори за нашия живот. Медийна грамотност е способността да се достъпва, оценява и интерпретира медийното съдържание и умението да се общува с него. Тази дефиниция даде преди..

публикувано на 16.08.24 в 11:39

Мащабният фестивал "48 часа Варуша юг" отново завладява старата столица

Мащабният фестивал „48 часа Варуша юг“ отново ще завладее Велико Търново. Тазгодишното издание се провежда между 16 и 18 август, а програмата му е изпълнена със събития от всяка сфера на културата. Зад „48 часа Варуша юг“ стои културният център ТаМ, чийто съосновател Галин Попов над 10 години вече работи по събитието. Тази година се..

публикувано на 16.08.24 в 11:05

Медитация и фокус в музиката на Емилиян Гацов-Елби

Еvocations е авторска музика от най-новия носител на наградата "Аскеер", композитора Емилиян Гацов-Елби. Каква е разликата от това да се създава музика от вътрешния повик и в колаборация с някой? "Мога да кажа, че покрай работата ми в театъра и въобще правенето на саундтраци и всякакви сценични музики съм съм правел всякакви неща. Разликата..

публикувано на 16.08.24 в 11:05

Нора Караиванова в моноспектакъла "Сънища", написан специално за нея

Нора Караиванова, изпълнителката от втория сезон на Music Idol, влиза в нова роля – в това на актриса. Феновете на певицата могат да я гледат в моноспектакъла, създаден специално за нея от Иво Сиромахов, „Сънища“. Мюзикълът ни пренася в живота на касиерка в хипермаркет, която се опитва да избяга в света на фантазиите си. Пиесата е музикална комедия,..

публикувано на 16.08.24 в 09:38

Горещото време продължава, в София днес около 34°

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните и централни части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, а в източните райони, където и през втората половина от деня ще остане слънчево, умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури..

публикувано на 16.08.24 в 07:35

Арестуваха 7 души след масово сбиване в района на Женския пазар в София

Седем души бяха задържани след масово сбиване в района на Женския пазар в столицата.  Сигналът е подаден в полицията  минути след 19:00 в четвъртък. Според първоначалната информация е започнал скандал между мъж и жена, а после в техния спор са се намесили и други хора.  В крайна сметка спорът е прераснал в бой между няколко десетки души...

публикувано на 16.08.24 в 06:37
Годината е 1355-а...

"Активна" карта проследява над 200 г. промени на Второто българско царство

Фондация "Активна историческа карта" завърши новата си карта за Второто българско царство (1185 – 1396 г.) , предназначена за училища, учители и любители на историята. "Първо направихме цифрова карта на Третата българска държава, на Второто българско царство, предстои да съставим и на Първото. И в този период се водят войни, има териториални..

публикувано на 15.08.24 в 17:44