Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хулия Инчи: На пътя трябва да помним, че сме значими, че някой ни чака вкъщи

Снимка: архив

Управлението на умората при шофиране и план за пътуване - два фактора, които имат пряко отражение върху пътната безопасност. Ако следваме няколко прости решения, които са валидни, както за професионалните, така и за обикновените шофьори можем да предотвратим много инциденти на пътя. Да планираме маршрута и пътя си, да си осигурим достатъчно почивки при по-дълго пътуване,  да инвестираме повече време в обучение на шофьорите,  винаги да мислим за това, че сме значими и че някой ни чака вкъщи. Върху това акцентира Хулия Инчи, мениджър по пътна безопасност:

Ако усетим умора, естествена реакция е да спрем за почивка. Но когато даден човек не иска да проеумее какво въздействие оказва умората върху него, и продължи да шофира въпреки, че има нужда от сън, това би довело до тежък инцидент. Това може да се отрази лошо на него или друг участник в пътната среда. Реалността е таква, че умората убива.

Хулия Инчи коментира и какви са начините да се справим с този проблем:

На първо място, като осъзнати човешки същества, личности, трябва да сме наясно с признаците на умората и ако усетим такава, да спрем веднага. За начало трябва да си кажем на самите нас , че няма нищо по-важно от собствения ни живот, следователно ако спрем за почивка елиминираме шанса да претърпим произшествие. Когато обаче говорим за работата си и управление на персонал и шофьори. Тези водачи в повечето случай се намират в класа на по-ниско платени работници. Това ги кара да се чувстват длъжни да се подчиняват на всичко, което им се каже от управлението. Те познават умората, до какво води тя, знаят и как да се справят с нея, но ако се почувстват финансово зависими, ще изберат да продължат своя курс без почивка. Има случаи шофьорите да не почиват, дори когато фирмените правила ги задължват да спрат. Когато погледнем инцидентите, в които камиони са се преобръщали, основната причина винаги е била или умората или разсеяността - две неща който могат да бъдат сведени до поведението на водачите.

Преди всичко шофьорите трябва да осъзнаят колко е важно тяхното поведение и значението им за семейството. Всеки човек е важен за своето семейство, така че е трябва да пази живота си, не само за себе си, но и заради семейството си, без значение от работата. Ако загинеш на пътя, някой друг ще заеме твойто място във фирмата, но в семейството няма с кого да бъдеш заменен, изтъкна Хулия Инчи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34