Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-висок данък за жилище в Банкя, което не е основно

Промяна ще има и за имоти в Панчарево

Снимка: Архив

По-висок данък от 2019 г. ще заплащат собствениците на къщи в Банкя, "Панчарево" и ПП "Витоша", на които това не е основното жилище. Промяната в данъка се налага поради това, че трите местности на територията на Столичната община са със статут на курорти от национално или местно значение.


Законът позволява на общинските съвети да изберат какво да е увеличението на данъка. От 5 до 7 промила върху данъчната оценка може да бъде увеличението на имоти в курорти от национално значение като Банкя, и от от 4,5 до 6 промила за такива от местно значение. Повишението на налога да е минималното е предложението, което е внесъл зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов:

Предлагаме минималните нива, отчитайки все пак социалния елемент, въпреки че данъците в тези райони не са толкова високо. За хората, които постоянно живеят там, няма да има промяна. За тези, които имат втори, трети имот в тези райони, за тях ще има увеличение на данъка. Средно за квартал "Панчарево" се очаква увеличението да е около с 5 лв. на имот на годишна база, а за град Банкя - 15 лева на имот.

Промяната ще засегне около 800 партиди в "Панчарево" и около 15 хиляди партиди в Банкя. Всички останали, чиитоо къщи са основно жилище, ще продължат да плащат както досега половината от данъка, дължим за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Аз съм български войвода, момци ми са тез,
ний летиме за свобода, кръв да леем днес!“

Как Ботев става войвода на четата, която идва в България с парахода „Радецки”

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй трябваше до открие своята обновена и допълнена експозиция на 13 април т.г. Имайки предвид извънредната ситуация в страната, това очевидна ще се отложи във времето. В няколко епизода в Радио София ще разкажем за моменти от сформирането на Ботевата чета и как параходът „Радецки” става не..

публикувано на 01.04.20 в 12:13

Иван Кирков: Смехът по естествен начин намира път в трудните ситуации

Масово смеене вкъщи, очаква всички любители на стендъп комедията тази вечер. Освен Ден на шегата , на 1 април отбелязват своя „патронен празник“ и комедиантите от един от най-големите клубове у нас Comedy club. От няколко поредни години те пълнят зала 1 на НДК, но този път ще се постараят да достигнат до хората, които гледат от дивана вкъщи ...

публикувано на 01.04.20 в 11:30

"Изходни рани" събира майстори на криминалния жанр

Криминалният жанр е един от най-разнообразните в литературата. Той съчетава психология, емоция и напрегнат сюжет. Прелива от класическия ноар до криминалната фантастика. Но това, по което си приличат добрите истории от този жанр, са обратите, загадките и неочакваният финал. Сега ги обединява и заглавието „Изходни рани“. Така се нарича новият сборник,..

публикувано на 01.04.20 в 10:51

Над 90 машини чистят столицата

В София във връзка със снеговалежа тази нощ са извършени обработки със смеси срещу заледяване и почистване на сняг от пътните платна. Над 90 снегопочистващи машини са работили във всички райони на града като са обработени трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, както и Южната дъга на околовръстен път, общински пътища и мостове...

публикувано на 01.04.20 в 08:03

Мерките срещу Covid-19 през погледа на един международен шофьор

Всяка страна в Европа взе различни ограничителни мерки по различно време заради опасността от Covid-19. Разбира се, много хора не бяха съгласни с тях, защото смятат, че мерките са били или ненавременни, или твърде пресилени. За мерките, които се приемат в държавите и реакцията на хората, разказва международният шофьор Веселин Георгиев. “В Испания се..

публикувано на 31.03.20 в 19:17

Психолог помага на хората в Правец да се справят с кризисната ситуация

В община Правец спазват стриктно препоръките и ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение. Впечатленията са на социалния психолог в града Красимира Цъклева. “Хората в Правец са мотивирани да спазват ограниченията. Това го виждам, когато излизам - всички са с маски, на разстояние . Хората очакват, спазвайки дисциплината всичко да..

обновено на 31.03.20 в 18:37
Пепи Джуренов

Кризисният център в "Захарна фабрика" продължава работа, настанените са под доброволна карантина

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", (район "Илинден") се удължава до края на извънредното положение. Капацитетът е за 170 души. Социалното заведение функционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Точни указания няма. В блок 51 настанените са под карантина, не се пускат да..

обновено на 31.03.20 в 16:31