Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

150 000 души с увреждания ще получават за пръв път помощ, извежда в заглавие СЕГА. Около 140-150 хиляди души с увреждания, които до момента не са получавали месечни интеграционни добавки, от януари ще имат право на месечни помощи за увреждане, съобщи социалният министър Бисер Петков. В момента около 500 хиляди българи получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери. Така от следващата година около 640 000 българи ще получават някакъв вид подпомагане за увреждането си. Новите ползватели на помощи са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71%, които за първи път ще имат право на подкрепа или преди са имали право на добавки, но не са ги търсили поради крайно ниския им размер. Тези хора трябва да подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане, за да получават помощта.

Кметовете ще заложат на по-високите ставки за данъка за старите коли, четем още в СЕГА. Кметовете и общинските съвети още не са готови с разчетите за новия данък върху моторните превозни средства (МПС), които ще събират през 2019 г., и се чудят как да вържат бюджетите си. До десетина дни те трябва да представят за обществено обсъждане наредбите с новите ставки на налога.  Едва ли обаче местните управи ще прибягнат до прилагане на най-ниските ставки, както уверяваше шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова при приемането на законовата промяна. "Ако бъдат приложени най-ниските ставки, това означава чувствително намаляване на приходите в общинския бюджет и трябва да търсим начин как то да бъде компенсирано", обясни за в."Сега" Донка Михайлова, кмет на Троян. Кметовете все още разглеждали различни варианти в опит, от една страна, данъкът да бъде поносим, а от друга - да не спадне крайната сума, която влиза в общинската хазна

Счупени релси причинили дерайлирането на влака край Своге, сочи МОНИТОР. Счупени релси са причината за дерайлиралия по-рано сутринта влак край Своге. Това потвърди транспортният министър Росен Желязков.“Нетипично е счупването на релсите, ще бъде направена химическа експертиза, която да отговори на въпроса защо се е стигнало до инцидента. На този етап не изключвам никакви версии“, обясни той. По-рано временно бе прекъснато движението в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината беше принудителният престой след гара Реброво на бързия влак № 2601 от София за Варна поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията.

Търси се наследник на перките по "Графа", научаваме от СЕГА. Гранитните ограничители на "Граф Игнатиев", които столичани оприличиха на перки на акули, дръвници и надгробни камъни, в които човек може да се спъне, се премахват един по един от проектантите на ремонта, сигнализираха от "Спаси София" вчера. На въпрос на в. "Сега" дали блокчетата ще изчезнат завинаги, или на тяхно място ще се появят други форми, от Столичната община отговориха, че трамвайни ограничители със сигурност ще има, тъй като такива са заложени при реконструкцията на улицата, а и от КАТ настоявали да ги има. Сега обаче проектантите решили да махнат породилите насмешка сегменти, за да преценят каква ще е най-подходящата им визия за улицата. Изборът на ограничител ще бъде представен официално, обещаха от общината, без да уточнят кога. На изпълнителя на ремонта "Джи Пи Груп" ще бъде заплатено само за одобрените трамвайни ограничители, които в крайна сметка ще бъдат монтирани. 

Oцветени портокали продават на пазара, твърди ТРУД. Проверка на Българската агенция по безопасност на храните е установила пет търговски обекта, в които се предлагат цитруси, обработени с глазиращи агенти Е 904 и Е 914. И двете добавки – Е 904 – така нареченият шеллак и Е 914 – окислен полиетиленов восък, са разрешени за употреба в храните, както и за обработка на кората на плода, за да изглежда лъскава. Инспекторите са установили обаче, че на етикета на опаковката на въпросните плодове не е отбелязано, че добавките са използвани. В други четири търговски обекта са открити цитруси, обработени с консерванти (препарати за растителна защита). Те са в безопасни количества, но правят кората на плода негодна за консумация, обясниха за “Труд” от БАБХ. На етикета обаче липсва писмено предупреждение за потребителите, че кората не става за ядене. “


Добавки в нета тъпкани със забранени вещества, пише МОНИТОР. Опасни хранителни добавки, които съдържат забранени в ЕС вещества, ни продават в интернет. Въпросните вещества – сибутрамин, орлистат, фентермин, йохинбин са забранени, тъй като причиняват необратими поражения и дори смърт. Най-многобройни са офертите на добавките за бързо отслабване със сибутрамин. Лекарство за сваляне на килограмите с опасния химикал беше забранено за производство в цяла Европа още преди десет години, след като то стана причина за няколко смъртни случая на континента. В продуктите, които се търгуват с него, сибутраминът е един път и половина повече, отколкото в таблетките, които бяха забранени като лекарствено средство.

Сайбърмулета точат от счетоводители на големи фирми крупни суми, предупреждава 24 ЧАСА. Измамници заразяват работните компютри на счетоводители на фирми от топ 100 с мейл и източват стотици хиляди евро от сметките им, съобщи за “24 часа” комисар Явор Колев, началник на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Схемата работи с писмо уж от парното например, а в него като прикачен файл е вкаран вирус - троянски кон. Файлът е кръстен “сметка” например. Той не е текстов документ, а .exe - инсталационен файл с вируса, който сам се отваря. “Мошеникът получава отдалечен достъп до компютъра. Следи кореспонденцията му, подменя банковата сметка, по която трябва да бъдат преведени пари”, посочи Колев. Другата схема е измамникът сам да си нареди парите. Актуална е и “мен ин дъ мидъл” (човек по средата - б.а.) атаката. Измамниците пак пращат мейл. Този път има линк уж от facebook. Вместо името е изписано fecebook. Мнозина не виждат грешката и с клик дават контрол до пощата си, а измамникът подменя айбана. И при двете атаки има общ елемент. Парите отиват в сметката на финансови мулета. Те се наемат като финансови брокери и не знаят за измамата. Теглят парите, получават между 3 и 5% и пренареждат останалата сума към друга сметка, пак на муле, но в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12