Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Фрагмент от „Велико Търново“ - картина на Борис Денев (1883–1969). Авторът е включен в изложбата „Зимни акценти“

ИЗЛОЖБИ

Творческите търсения в родното изобразително изкуство за близо век проследява изложбата "Зимни акценти" в галерия "Нюанс" от днес до 16 февруари, съобщават от екипа.

Периодът между края на 19-и и края на 20-и век е най-динамичният и един от най-благодатните за българското изобразително изкуство. Произведенията в експозицията показват къде някои от най-утвърдените художници са търсели красотата и в кои стилове, естетики и художествени практики са я откривали. Голяма част от творбите не са били представяни публично досега.

Условията в следосвобожденска България позволяват на художниците да придобият глобален поглед над съвременните за епохата направления и стилове в изкуството. Завършил професионалното си образование във Виена, е силно повлиян от естетиката на символизма и сецесиона в ранните си творби. Част от изложбата е интерпретацията му на старозаветния разказ за Адам и Ева.

Експозицията съдържа работи на Ярослав Вешин, Борис Стефчев, Жул Паскин, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Ненко Балкански, както и произведения, посветени на очарованието на българския селски и градски бит, на Владимир Димитров - Майстора, Владимир Рилски, Борис Денев, Кирил Матеев, Карл Йорданов, Стоян Венев, Николай Евров. По-късните десетилетия на 20-и век са представени от Едмонд Демирджиян, акад. Светлин Русев и Хари Арабян.

Ще бъдат показани творби и на други интригуващи художници, допринесли за развитието на българското изобразително изкуство, отбелязват още от галерията.

Изложбата "Творби и размишления" на Атанас Пацев /1926 - 1999/ ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия /СГХГ/ днес от 18.00 ч., съобщават организаторите.

Подбраните творби и текстове представят Пацев като личност, разтърсвана от "упойващи мечти" и драматични съмнения, чувствени радости и свръхболезнени преживявания. Няма друг български художник, който да съчетава с такъв самоубийствен диапазон на чувствата, щастието от безграничната вяра и ужаса от съзнаването на нейната утопичност, казва кураторът Красимир Илиев.

Изложбата е съпроводена с каталог и две съпътстващи събития - лекция на Калин Николов по повод на неговата книга "Атанас Пацев - преодоляване на невъзможното" на 15 януари и лекция на  Красимир Илиев "Творбите и дневниците на Атанас Пацев" - на 22 януари от 18.00 ч.

КОНЦЕРТ

Най-добрата виолистка на нашето време - Табеа Цимерман, партнира на Софийската филхармония тази вечер в зала "България" в Концерт за виола и оркестър на Уилям Уолтън под диригентската палка на Александър Земцов.

В програмата са и откъси от първа и втора сюита на "Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев, както и най-изпълняваната симфония на Пьотр Илич Чайковски - Симфония номер 4, съобщават от филхармонията.

От години Табеа Цимерман е сред най-забележителните музиканти на нашето време. Солистка е на прочути оркестри като Берлинската филхармония, Оркестъра на Париж, Лондонския симфоничен оркестър, Израелската и Чешката филхармония. Била е резидентен артист на Ваймар, Люксембург, Хамбург, Бамбергските симфоници, Ансамбъл Resonanz, Museums-Gesellschaft - Франкфурт. Носител е на много престижни награди. Избрана е за Артист на годината - 2017 от ICMA (Международна награда за класическа музика). 

Под палката на Александър Земцов са свирили световноизвестни музиканти като Ларс Андерс Томтър, Миша Майски, Симон Тръпчески, Деница Лафчиева, Албрехт Менцел, Гордан Николич и Роман Симович.

ПИСАТЕЛИ и ЧИТАТЕЛИ

Георги Господинов, проф. Николай Овчаров и Божана Апостолова са автори на годината в Столичната библиотека. Петата церемония "Писател на годината & Читател на годината" е от 12.00 ч. в Американския център на библиотеката, съобщават организаторите.

Ще бъдат връчени награди за читател на годината, писател на годината и медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Всички желаещи гости на тържеството ще получат едногодишни безплатни читателски карти, посочват от екипа.

Писател на годината - 2018, на Столичната библиотека е Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература) с "Физика на тъгата", "Естествен роман", "Всичките наши тела".

Сред най-четените съвременни български писатели в библиотеката са Владимир Зарев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Венета Райкова, Милен Русков, Михаил Вешим, Ивинела Самуилова, Розмари Де Мео, Неда Антонова, Стефан Цанев и други.

Най-четен автор на научна и научно-популярна литература за 2018 г. е проф. Николай Овчаров.  Между най-търсените в жанра са и книги на Юлияна Антонова - Мурата, Анна Заркова, Георги Жеков, Елина Цанкова и Иван Михалев, проф. Георги Марков.

Писател на годината - детски автор, е Божана Апостолова с поредицата "Малката Божана".

Сред най-четени съвременни детски писатели са Радостина Николова, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова, отбелязват от екипа.

На церемонията ще бъдат връчени награди за Читател на годината - Христина Савова, Виртуален читател - Галина Бончева, Читател на детска литература - Ема Николова (10 г.), Най-четящо семейство - сем. Георгиеви.

БНР е сред отличените медии.

Институт Сервантес ще представи от 18.30 ч. в литературния клуб "Перото" "Физика на тъгата" на испански, съобщиха организаторите. Заедно с автора Георги Господинов и преводачката на романа Мария Вутова ще разговарят за това как испанския читател е възприел романа, представен в Мадрид тази есен. Ще участват и преводачите и преподаватели в Софийския университет Лиляна Табакова и Теодора Цанкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бонев

Искат оставката на областния управител заради сменените ръководства на общинските дружества

От групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет настояват служебният министър-председател Димитър Главчев да поиска оставката на управителя на област София-град Стефан Арсов , заради смяната на ръководствата на общинските дружества. По думите на общинският съветник Борис Бонев ГЕРБ е в основана на превземането на общинските..

публикувано на 29.07.24 в 11:09

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняващ длъжността главен архитект на София

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняващ длъжността главен архитект на Столичната община. Паралелно с назначението й стартира и подготвителна дейност на конкурса за избор на постоянната позиция, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Богдана Панайотова има над 10 години административен опит като главен архитект в община..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 08:21

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:59

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59